Hoppa till huvudinnehåll

IS-blogg sprider propaganda på finska

Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.
Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015. Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015. Bild: EPA/STR islamiska staten

En finskspråkig blogg sprider propaganda av terrororganisationen Islamiska staten. Bloggen publicerar bland annat tal av IS-ledare och texter från IS webbtidningar översatta till finska.

Bloggen har varit verksam åtminstone sedan augusti ifjol. Översättningarna av propagandatexterna är skrivna med en relativt tydlig finska. Texterna kryllar ändå av ord från andra språk.

I en av texterna uppmanar man att döda otrogna. I texten sägs det att det är muslimers skyldighet att sprida skräck i de otrognas hjärta.

Det var The Ulkopolitist som först skrev om bloggen som sprider IS-propagandatexter på finska.

Till och med stavgångare är mål

Enligt bloggtexten är bland annat en affärsman på väg till jobbet, ungdomar som idrottar i en park eller en blomförsäljare tillåtna mordobjekt.

I slutet av artikeln finns en bild på en stavgående man och under den texten "Låt alltså inte ens en stavgångare gå ända fram till sitt hem."

I en annan av de översatta IS-texterna "Allmänna råd" uppmanas läsaren att tillsammans med sin familj ta sig till den islamiska staten för att få skydd. Om det inte är möjligt uppmanas läsaren att ordna en så offentlig trohetsed som möjligt.

Läsaren uppmanas också att börja följa bloggen i Telegram-meddelandetjänsten, där läsaren kan motta IS-publikationer. Det är känt att IS använder Telegram i sin inre kommunikation.

Skyddspolisen följer med propagandafenomenet

Skyddspolisens specialforskare Pekka Hiltunen säger att bloggen i fråga är bekant för Skypo. Han konstaterar att Skypo inte kommenterer en enskild bloggs laglighet.

Skyddspolisen tar inte heller ställning till vem det är som upprätthåller bloggen eller från vilket land den uppdateras.

Enligt Hiltunen har Skyddspolisen ändå observerat att jihadistisk propaganda på finska och riktad mot Finland har blivit mer allmänt förekommande.

Hiltunen säger att man måste beakta två faktorer gällande de morduppmaningar som bloggen innehåller.

- I fall man ser på lagligheten, så kan man säga att om det finns skäl att misstänka brott så inleds en förundersökning.

I fall man ser på saken ur ett bredare perspektiv som ett propagandafenomen så representerar den här typen av skriverier en trend där syftet är att driva IS ideologi, konstaterar Hiltunen.

- I den här propagandan försöker man också uppmana till attacker utanför konfliktområdet i vilket som helst land där läsarna befinner sig.

IS sprider propaganda på olika språk

Enligt Hiltunen har liknande material spridits i flera olika länder och på flera olika språk. Han uppskattar att spridandet av propaganda på finska visar att Finlands profil förändrats på det jihadistiska fältet.

- Det finns en medvetenhet om Finland. Det här är en av de faktorer som inverkar på den allmänna hotnivån, som kan få konsekvenser. Tidigare kunde det finnas enstaka omnämnanden om Finland, lösryckta propagandaförekomster. Men situationen har förändrats.

Enligt Hiltunen är det ändå inte frågan om en helt ny sak, eftersom man känt till propagandafenomenet redan en längre tid.

Han betonar att Skyddspolisens hotbild från 2015 innehåller attacker av enskilda aktörer.

- Ofta ligger propaganda eller någon dylik inspiration bakom. På fenomennivå har man alltså känt till det här redan väldigt länge.

I slutet av förra året skrämde terroruppmaningar från källor nära IS turismbranschen i Lappland. På propagandabilderna sågs bland annat julgubben, ett snöigt landskap, en ren samt det brinnande årstalet 2017.

Text: Mikko Leppänen, Yle uutiset
Översättning: Linn Karlsson