Hoppa till huvudinnehåll

Djur som ingen sett årets svenska bilderbok

Pärmen till Djur som ingen sett utom vi
"Djur som ingen sett utom vi" prisas i Sverige. Pärmen till Djur som ingen sett utom vi Bild: Förlaget Ulf Stark,Linda Bondestam

Priset "Snöbollen – årets svenska bilderbok" tilldelas Ulf Stark och Linda Bondestam för bilderboken Djur som ingen sett utom vi.

Prissumman är 50 000 kronor och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form.

Årets pris avser böcker utgivna år 2016. Priset delas ut fredagen den 17 mars i samband med Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival.

Enligt prismotvineringen är Djur som ingen sett utom vi en bilderbok ”som rymmer stoff för både barn och vuxna att återkomma till och fundera över, länge. Linda Bondestams suggestiva och skarpa bilder av osedda inre djur och den underfundiga, filosofiska och ibland melankoliska poesin av Ulf Stark följer varandra kongenialt. Läsarna känner igen sig själva och varandra i de fantastiska djuren, tryggt ledsagade och förkovrade av Bondestams och Starks kunnande och värme.”

Linda Bondestam och Ulf Stark är nominerade till Augustpriset 2016.
Linda Bondestam och Ulf Stark står bakom bilderboken "Djur som ingen sett utom vi". Linda Bondestam och Ulf Stark är nominerade till Augustpriset 2016. Bild: © Fotograf Sören Andersson www.2see.se Linda Bondestam,Ulf Stark

Bilderboken Djur som ingen sett utom vi var också nominerad till Augustpriset i kategorin årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.

Snöbollen delas ut för sjätte gången och initierades av Krumelur-föreningen för unga ord i norr, Bakom priset står också Umeå Kultur, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteket i Västerbotten, Littfest-Umeås internationella litteraturfestival, Mittuniversitetet samt Svenska Tecknare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje