Hoppa till huvudinnehåll

Försvarsföretag donerar pengar till frontmuseet

Frontmuseum
Så här såg frontmuseet ut innan det började rustas upp. Frontmuseum Bild: Yle/ Robin Holmberg hangö frontmuseum

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab gör en insats för att få igång frontmuseet i Lappvik i sommar och donerar 32 000 euro.

Pengarna ska användas för grundrenoveringen av museet och för att komma igång med verksamheten.

Den gamla museibyggnaden ska isoleras och förstoras. Byggnaden ska få lokaler för service, såsom toaletter, kök och konferensrum. Renoveringen har tidigare beräknats kosta cirka 600 000 euro.

Dessutom ska den nya utställningen utformas. Tanken är att den ska visa både livet vid fronten och hur det tedde sig för kvinnor och äldre som upprätthöll samhället.

Öppning 4 juni

Det är Krigshistoriska Föreningen i Västnyland som ansvarar för renoveringen av frontmuseet. Museet köptes av föreningen i början av år 2016 och det ska öppna igen den 4 juni på försvarets fanfest. Samtidigt firas också marskalk Carl Gustaf Mannerheims 150-årsdag.

Projektet förverkligas genom EU-finansiering, stipendier och sponsorering. Det har fått stöd av exempelvis Pomoväst, Svenska kulturfonden och Sophie von Julins stiftelse.

Krigshistoriska föreningen grundades år 2015 och har som främsta uppgift att bevara krigshistoriska minnen från Hangö udd.

Ett av dragplåstren vid frontmuseet är korsun Den Gyllene Freden. Korsun är en rekonstruktion av en krigstida korsu som funnits i närheten. Den har byggts av veteraner som deltog i fortsättningskriget i Hangö. Den öppnades för allmänheten år 1981 och ägs i dag av Hangö stad.

Veteranerna fortsatte bygga upp museibyggnaden efter att korsun var färdig.

Museet är byggt på det frontavsnitt som korsar Hangö udd. Stridslinjen gick vid museet sommaren 1941.

Saab har haft långt samarbete med Försvarsmakten

Saabs landsdirektör i Finland Anders Gardberg konstaterar att renoveringen av frontmuseet är ett unikt projekt i Finland.

Saab Finland grundades år 1946 under namnet Suomen Bofors. År 2000 ändrades namnet till Saab Tech Finland och sedan år 2003 heter företaget Saab International Finland. Tillsammans med dotterbolaget Combitech har bolaget ett sjuttiotal anställda i Esbo, Tammerfors, Jyväskylä och Säkylä.

Företaget har samarbetat med Försvarsmakten sedan 1950-talet och har levererat allt från träningssimulatorer till stridsflygplan och radarsystem.

Saab är en samarbetspart för Finland 100 år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland