Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt bra orderingång för ABB

Tero Känsäkangas vid ABB i Vasa.
Arkivbild. Tero Känsäkangas vid ABB i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist tero känsäkangas

2016 var ett stabilt år för ABB i Finland, så kan man sammanfatta resultatrapporten. Orderingången ökade under årets fjärde kvartal med närmare fem procent jämfört med året innan. Men sett till hela året minskade den med 2,1 procent jämfört med 2015.

Omsättningen låg på 2,2 miljarder euro 2016, vilket är 0,1 procent mer än 2015. Trots ett överlag stabilt år är det fortsättningsvis stor skillnad mellan de affärsområden som finns inom ABB i Finland.

ABB:s positiva resultat har påverkats av att den finländska marknaden vaknat till liv igen. Det som också påverkat är att det pågår en renoveringen av elnätet samt att industrierna långt valt att satsa på energieffektiva och produktionsmässiga automationlösningar.

ABB finns i hundra länder och har omkring 135 000 anställda. Bolaget har cirka 5 100 personer anställda i Finland.

2017 blir bättre i Vasa

I Vasa har ABB närmare 1 800 anställda och vd Pekka Tiitinen för ABB Finland tror på en uppgång. Just nu värvar ABB i Vasa 40 personer för den senaste investeringen, en logistikcentral som ska betjäna Norden och de baltiska länderna.

- Vasa är tvåspråkigt och därför var placeringen naturlig, säger Tiitinen.

Men ifjol drog också ABB ner på andra enheter. 30 anställda sades upp på motortillverkningen för oljeindustrin. Det låga oljepriset gjorde att orderingången sinade, men nu ser det ljusare ut, säger Tiitinen.

Också inom andra enheter märker man att investeringarna ökar i Finland.

Lottovinst

Det skulle vara en lottovinst om Vasa lyckades locka hit Teslas Gigafactory, säger Pekka Tiitinen. På ABB hoppas man förstås få vara med om att bygga upp fabriken.

- Vi har automationsteknik, robotteknologi och elinfra fabriken behöver.

Tiitinen säger att när fler företag inom samma bransch koncentreras till en ort ger det ett mervärde, man hjälper varandra. Bara ett exempel är ABB:s samarbete med Wärtsilä. Lägg till att Vasa universitet bidrar med sin specialisering på energi.

2015 och 2016 betecknas som stabila år för ABB i Vasa fastän resultatet varierat mellan fabriksenheterna. Men 2017 ska alltså bli snäppet bättre, säger Pekka Tiitinen, vd för ABB Finland.

Läs också