Hoppa till huvudinnehåll

Grankulla kan få världens lägsta kommunskatt

Tågstatationen i Grankulla
Tågstationen i Grankulla Tågstatationen i Grankulla Bild: Pia Jansson grankulla stationshus

Om ett par år kommer Grankulla att ha en mer eller mindre obefintlig kommunalskatt. Frågan är om Grankullaborna ens kommer att notera den. Samtidigt kommer landets mest välbärgade kommun att bli helt beroende av statsstöd.

I dagens läge bidrar Grankulla till finansieringen av andra fattigare kommuner. I framtiden får man lov att ställa sig i den kommunala soppkön.

Vårdreformens absurda ekvation

Vårdreformen förändrar i stort sett allt i Grankullas ekonomi. I dag har Grankulla en kommunalskatt på 17 procent. Enligt regeringens planer ska 12,3 procentenheter av kommunalskatten kanaliseras via staten till landsskapen.

I Grankullas fall blir kommunalskatten 4,7 procent - landskapen tar tre fjärdedelar av Grankullas skatteintäkter. Det här ska börja gälla fr.o.m den 1 januari 2019.

Det intressanta i samanhanget är att Grankulla har en förhållandevis frisk befolkning, vilket medför att bara 40 procent av Grankullas skatteintäkter i dag används för att täcka kostnaderna för social- och hälsovården.

Då vårdreformen genomförs tappar Grankulla 75 procent av sina inkomster samtidigt som utgifterna minskar med bara 40 procent. Mellanskillnaden på ca 25 miljoner ska täckas med statsandelar.

Slutresultatet av den här rätt komplicerade ekvationen är att Grankulla blir väldigt beroende av statsunderstöd om vårdreformen genomförs enligt regeringens ritningar.

Stadsdirektören oroad för Grankullas självständighet

Christoffer Masar i höstlandskap
Christoffer Masar Christoffer Masar i höstlandskap Bild: Yle/Helena von Alfthan christoffer masar

Man kunde tro att Grankullas stadsdirektör Christoffer Masar skulle jubla över framtidsperspektivet att få världens lägsta kommunalskatt.

Men det förhåller sig precis tvärtom: Christoffer Masar är orolig för Grankullas självständighet

- Vi är oroade för att kommande regeringar vill komma åt utjämningen. Det står faktiskt i lagförslaget att utjämningen stegvis ska avskaffas på längre sikt.

Om några år kan vi ha en regering som inte kommer ihåg varför Grankulla får utjämning. Då är Grankullas självständighet hotad eller alternativt blir vi tvungna att höja kommunalskatten rejält, säger Masar.

Han betonar också att Grankulla hittills varit helt självförsörjande och att man själva har kunnat bestämma hur man använder skatteintäkterna.

- Det är staten som bestämmer hur statsandelarna ska användas. Dessutom finns ju risken att en centerledd regering prioriterar landskapen och gärna gör nedskärningar i Grankullas "jättestora" statsandelar.

Det är fifty/fifty om vårdreformen blir av

Christoffer Masar är inte övertygad om att vårdreformen överhuvudtaget kommer att bli av.

- Det finns så många frågor som är öppna. Det finns ingen lagstiftning som är klar. Allting borde starta den 1.1 2019, men bara i Nyland har vi en personal på 60 000 som ska få en ny arbetsgivare. Dessutom en miljardegendom som ska byta ägare.

- Ingenting är klart och det finns ingen organisation som kan fatta några beslut. Jag är både kritisk och skeptisk till den här reformen. Det är nog fifty/fifty om den här reformen blir av.

Dessutom kan här finnas en massa grundlagsproblem. Våren blir avgörande, då får vi se om regeringen faller eller om det kanske blir en helt annorlunda reform, funderar Masar.

Läs också