Hoppa till huvudinnehåll

Hattrickskytten Rantanen: En dröm som går i uppfyllelse

Mikko Rantanen, januari 2017.
Mikko Rantanen, januari 2017. Bild: All Over Press Colorado Avalanche,NHL,Mikko Rantanen

Colorado Avalanche-spelarna fick revansch för förnedringen i Montreal när Canadiens gästade Denver i natt. Det var genant, säger matchhjälten Mikko Rantanen som gjorde karriärens första NHL-hattrick.

För knappt två månader sedan krossade Montreal Canadiens gästande Colorado Avalanche med 10-1 i Kanada. I natt var rollerna ombytta när Colorado hemma i Denver orsakade Montreal lagets fjärde raka förlust med 4-0.

– Vi fick en liten revansch för det som hände i Montreal. Ingen var nöjd med det, det var genant, säger Mikko Rantanen på NHL:s webbplats.

Rantanen hörde tillsammans med målvakten Calvin Pickard, som höll nollan med 27 räddningar, till hemmalagets stora matchvinnare.

Dröm i uppfyllelse

Den 20-åriga rookien stod för NHL-karriärens första hattrick, då han träffade rätt en gång i varje period.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, summerar Rantanen som ändå är noggrann med ett poängtera att de individuella bedrifterna kommer i andra hand.

– Det viktigaste var att vi tog två poäng. Vi var riktigt vassa i kväll och spelade stabilt i 60 minuter.

Bottengäng

Rantanen har gjort fem på de fem senaste matcherna, och spelar sin bästa NHL-ishockey någonsin.

– Jag har försökt spela lite mer rätlinjigt i de senaste matcherna, eftersom vi ju haft problem med målskyttet. Jag har försökt skjuta mera och spela mer ”north-south-hockey”, som man säger här. Det har funkat, säger han till Yle Urheilu.

Mikko Rantanen, januari 2017.
Rantanen fjärde finländare att mäkta med hattrick den här säsongen. Mikko Rantanen, januari 2017. Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press Mikko Rantanen

Colorado har samlat minst poäng av alla lag i NHL denna säsong och är nu uppe i en två matcher lång segersvit för första gången sedan november.

– Vi spelar som vi borde ha spelat de senaste 30 matcherna. Vi har jobbat hårt hela tiden, men nu studsar också puckarna vår väg, säger Rantanen till Denver Post.

Överlistade superstjärna

Rantanen räknas fortfarande som nykomling i och med att han förra säsongen endast medverkade i nio NHL-matcher. Colorados tiondeval i draften 2015 blev klubbens tredje rookiehattrickskytt efter Marek Svatos (2005-2006) och Radim Vrbata (2001-2002).

Den första tremålskvällen kom dessutom mot en av världens bästa målvakter Carey Price. Price fick kapitulera efter bara 30 sekunders spel, då Rantanens skott från sargkanten letade sig in.

– Jag var överraskad att den gick in, säger målskytten till Denver Post och berömmer lagkamraterna Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon som skymde stjärnkeepern.

– Det är svårt att näta mot Price från så långt håll om ingen går in framför mål, menar Rantanen som på 45 matcher denna säsong stått för poängen 11+13=24.

Läs också