Hoppa till huvudinnehåll

Idel beröm över Houtskärs hälsostation vid taklagsfesten

Taklagsfest har firats vid nybygget vid Fridhem, dit Houtskärs hälsostation flyttas.
Taklagsfest har firats vid nybygget vid Fridhem, dit Houtskärs hälsostation flyttas. Taklagsfest har firats vid nybygget vid Fridhem, dit Houtskärs hälsostation flyttas. Bild: Yle/Annika Holmbom Houtskär,hälsostation

Ett fyrtiotal personer samlades till taklagsfest för den blivande hälsostationen på Ängesvägen i Houtskär på onsdag. På plats var såväl ortsbor, byggare, samt stadens representanter.

Byggarna fick idel beröm och tack i de många talen som hölls och också de är nöjda.

⁃ Allt har gått bra och vi håller tidtabellen. Vi kommer att vara klara till den sista mars, säger Tommy Sorsa som leder bygget.

Också ortsborna är glada över nybygget.

⁃ Det har varit en lång process och vi ser det som en bra sak att den nya hälsostationen finns i anslutning till pensionärsbostäderna och serviceboendet Fridhem, säger Bengt Backman, medlem i Houtskärnämnden. Det finns många synergier att hämta här. Det är väldigt bra med tanke på vårdreformen - om den blir av.

En byggarbetare går på taket till Houtskärs hälsostations nybygge invid Fridhem.
En byggarbetare går på taket till Houtskärs hälsostations nybygge invid Fridhem. Bild: Yle/Annika Holmbom Houtskär,hälsostationen i houtskär

Det framhåller också äldreomsorgsledare Annika Brunnsberg vid Fridhem.

⁃ Ur våra kunders synvinkel tycker jag att det är jättebra hela området. Ett blodprov får du lätt taget, säger Brunnsberg. Vi har vissa drömmar och visioner om hur vi kan samarbeta.

Och som ortsbo är hon själv mycket glad över att få en ny hälsostation till orten.

⁃ För mig är nog viktigast att jag får de tjänster jag behöver på orten, att jag får den hjälp jag behöver.

Den nya hälsostationen har en yta på 106 kvadratmeter och kommer att inhysa två mottagningsrum för läkare och hälsovårdare. Det kommer också att finnas en aula där patienterna tas emot, och i den gamla korridoren finns plats för fysioterapi.

Nybygge vid Fridhem i Houtskär.
Så här såg bygget ut i början av november 2016. Nybygge vid Fridhem i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus nybygge vid fridhem i houtskär

Den nuvarande hälsogården på Vitteludden i Houtskär är i dåligt skick och bland annat har problem med inomhusluften uppdagats i fastigheten. Staden planerar att sälja fastigheten efter att verksamheten har flyttat ut.

Bygget av den nya hälsostationen ska vara klart till slutet av mars och kan tas i bruk slutet av april.

Taklagsöl har firats på nybygget vid Fridhem, dit Houtskärs hälsostation flyttas.
Så här såg bygget ut vid taklagsfesten tre månader senare Taklagsöl har firats på nybygget vid Fridhem, dit Houtskärs hälsostation flyttas. Bild: Yle/Annika Holmbom Houtskär,houtskärs hälsogård

Läs också