Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarinitiativet om Malms flygplats överräcks till riksdagen

Marika Sirviö och Noora Suomalainen var på väg på manikyr men ville komma till riksdagshuset för att visa sitt stöd för Malms flygplats.
Riksdagen kan knappast uppfylla Marika Sirviös och Noora Suomalainens önskemål. Marika Sirviö och Noora Suomalainen var på väg på manikyr men ville komma till riksdagshuset för att visa sitt stöd för Malms flygplats. Bild: Yle/Sandra Anttila malms flygplats

Medborgarinitiativet om att bevara Malms flygplats i Helsingfors överlämnas på onsdagen till riksdagen. Sannolikt kommer riksdagen ändå inte att kunna stoppa planerna på bostäder på flygplatsområdet.

Det är riksdagens talman Maria Lohela (Sannf) som får ta emot medborgarinitiativet som har undertecknats av 56 067 personer.

I medborgarinitiativet föreslås att flygplatsen ska bevaras för flygtrafik och att flygplatsområdet övergår till staten från Helsingfors stad. Som ersättning föreslås en summa pengar eller ett annat markområde.

Riksdagen kan inte rädda flygplatsen

I riksdagen diskuteras initiativet först i plenum och därefter fortsätter behandlingen i utskott, sannolikt i kommunikationsutskottet. Initiativet kan också behandlas i grundlagsutskottet. Yle Huvudstadsregionens rundringning i oktober visade att en stor del av kommunikationsutskottet vill bevara Malms flygplats för flygtrafik.

Sannolikt kommer medborgarinitiativet ändå inte att kunna rädda flygplatsen. Rättslärda har tidigare påpekat att kommunen har planeringsmonopol för sina områden och Helsingfors vill att det byggs bostäder för 25 000 personer på Malms flygplats. Enligt miljöministeriet kan inte den kommunala självbestämmanderätten kränkas.

Staten och Helsingfors stad har tidigare i förhandlingar kommit överens om att det byggs bostäder på flygplatsen och planen ingår i Helsingfors generalplan som godkändes av stadsfullmäktige i höstas.