Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du tanka lokalt producerad biogas i Korsholm

Vasas nya biogasbussar.
Vasas nya biogasbussar. Vasas nya biogasbussar. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen vasa,Stadsbuss,bussar,Vasa

Från och med måndag är det möjligt att tanka lokalt producerad biogas vid avfallscentralen Stormossen i Korsholm. Stationen ska bland annat förse Vasas biogasbussar med bränsle.

Vasa lokaltrafik har tagit i bruk tolv biogasbussar som tankas vid Stormossen. De tolv bussarna tankas nattetid och går dagligen på de populäraste linjerna 1-4 och 7-10. På helgerna och sommaren trafikerar bussarna på alla linjer.

I en månads tid har man kunnat tanka LNG-gas vid Stormossen. Den gasen har dock bara räckt till att tanka Vasa stads 12 biogasbussar. Månaden har man använt för att testa alla system och se att allt går rätt till.

- Med dessa tolv biogasbussar kan man ersätta 280 000 dieselliter fossila bränslen per år. Koldioxidutsläppen är i samma klass som för helt eldrivna bilar, vars drivskraftsel har producerats med vindkraft, säger Pertti Hällilä, planeringschef för trafikärenden på Vasa stad, i ett pressmeddelande.

Vid Stormossen kommer det dels att finnas en långsamtankningsstation för gasbussarna och dels en snabbtankningsstation för personbilar. Utöver det som bussarna använder räcker biogasen till 1 000 personbilar.

Biogasen tillverkas vid Stormossen av bioavfall från hushåll i Vasaregionen och slam från Påttska reningsverket och från Korsholms reningsverk.

Yle Österbotten fick testa biogasbussarna redan vid årsskiftet. Se en video från det här nedan:

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Österbotten