Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du tanka lokalt producerad biogas i Korsholm

Vasas nya biogasbussar.
Vasas nya biogasbussar. Vasas nya biogasbussar. Bild: Yle/Jarkko Heikkinen vasa,Stadsbuss,bussar,Vasa

Från och med måndag är det möjligt att tanka lokalt producerad biogas vid avfallscentralen Stormossen i Korsholm. Stationen ska bland annat förse Vasas biogasbussar med bränsle.

Vasa lokaltrafik har tagit i bruk tolv biogasbussar som tankas vid Stormossen. De tolv bussarna tankas nattetid och går dagligen på de populäraste linjerna 1-4 och 7-10. På helgerna och sommaren trafikerar bussarna på alla linjer.

I en månads tid har man kunnat tanka LNG-gas vid Stormossen. Den gasen har dock bara räckt till att tanka Vasa stads 12 biogasbussar. Månaden har man använt för att testa alla system och se att allt går rätt till.

- Med dessa tolv biogasbussar kan man ersätta 280 000 dieselliter fossila bränslen per år. Koldioxidutsläppen är i samma klass som för helt eldrivna bilar, vars drivskraftsel har producerats med vindkraft, säger Pertti Hällilä, planeringschef för trafikärenden på Vasa stad, i ett pressmeddelande.

Vid Stormossen kommer det dels att finnas en långsamtankningsstation för gasbussarna och dels en snabbtankningsstation för personbilar. Utöver det som bussarna använder räcker biogasen till 1 000 personbilar.

Biogasen tillverkas vid Stormossen av bioavfall från hushåll i Vasaregionen och slam från Påttska reningsverket och från Korsholms reningsverk.

Yle Österbotten fick testa biogasbussarna redan vid årsskiftet. Se en video från det här nedan:

 • Trump i ordkrig med tidskriften Time

  Trump säger sig ha tackat nej till Time.

  USA:s president Donald Trump säger sig ha tackat nej till en intervju med tidskriften Time, trots att han "troligen" skulle ha utnämnts till årets person. Time ifrågasätter hans version av kommunikationen.

 • Svordomar har blivit en konsumtionsvara

  Forskare samlades och pratade svordomar i Helsingfors.

  Svordomar har blivit vardagsmat i vårt samhälle. Nyligen samlades medlemmar i Swearing in Scandinavia, en grupp bestående av både finländska och internationella forskare, i Helsingfors för att diskutera och fundera på hur vi svär i vår vardag.

 • Åland - största stålköparen i hela Europa

  Ambitiöst byggprojekt i Mariehamn.

  Allt är gigantiskt när Byggab bygger Pommerns nya docka. 700 ton stål ska levereras med 40 långtradare från Luxemburg till Pommerns docka i Mariehamn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten