Hoppa till huvudinnehåll

Ny rättelseyrkan i Hangö - den här gången mot HSF-avtalet

Gästhamnen i Hangö en vinterdag då det inte finns några båtar.
Östra hamnen i Hangö väntar på gäster. För att det ska finnas service i sommar måste verksamheten förberedas nu. Gästhamnen i Hangö en vinterdag då det inte finns några båtar. Bild: Yle/Marica Hildén hangö östra hamnen

Avtalet mellan Hangö stad och Hangö segelförening (HSF) om skötseln av gästhamnen, Östra hamnen, undertecknades i fredags (3.2). Men två dagar innan hade en privatperson lämnat in ett rättelseyrkande mot det avtal stadsstyrelsens har godkänt om skötseln av gästhamnen.

Susann Heikkinen skriver i sin rättelseyrkan att det i det nya avtalet mellan HSF och Hangö stad inte framgår krav på antalet toaletter, antalet duschar eller bastur.

Det står inget i avtalet om vilka krav som ställs på bland annat brandsäkerhet eller evakueringsplan.

Gästhamnen sköttes tidigare av företaget Ruber, som äger puben Roxx i Östra hamnen. Men staden ville inte fortsätta med Ruber utan valde istället HSF för skötseln av gästhamnen.

Ifrågasätter om servicenivån stiger

Målet med det nya avtalet har från stadens sida varit en högre standard på servicenivån i gästhamnen.

Men Susann Heikkinen ifrågasätter om standarden höjs i hamnen då det i avtalet med HSF inte ställs krav på öppettider eller nivå på utrustningen.

Hon lyfter fram att man från Rubers sida hade personal på plats för båtgästerna mellan klockan 8 och 22 - tidvis mellan klockan 8 och 23.

Dusch.
Det finns inget exakt krav om till exempel antal duschar i det nya avtalet, lyfter Heikkinen fram. Dusch. Bild: Creative Commons / PublicDomainPictures dusch

Båtgästerna kunde använda sig av två herrbastur med åtta duschar och en dambastu med fyra duschar vare dag mellan klockan 8 och 22.

Dessutom fanns det tio toaletter. En toalett är anpassad för personer med handikapp.

I tvättstugan fanns tre tvättmaskiner och tre torktumlare.

Befarar sämre inkomster

I avtalet med Ruber fick staden en minimisumma på 18 000 euro eller 22 procent av intäkterna efter mervärdesskatt.

Avtalet med HSF ger staden en inkomst på 40 procent av nettovinsten.

Heikkinen anser att staden borde ha krävt en minimisumma på minst 18 000 euro i ersättning också av HSF.

Olagligt avtal

Konkurrensutsättningen av avtalet kritiseras också i rättelseyrkandet. Heikkinen säger att avtalet med HSF inte har gjorts i enlighet med god förvaltningssed.

En intresseförfrågan lades ut på webbplatsen för offentlig upphandling, Hilma. Den enda part som visade intresse för gästhamnen var HSF.

Men Susann Heikkinen anser att ärendet bör återtas för ny behandling så att man säkerställer både stadens ekonomiska intressen och servicenivån i gästhamnen.

Läs mera:

Östra hamnen i Hangö en solig höstdag

Hangö godkände avtal med HSF om Östra hamnen

Stadsstyrelsen i Hangö har nu för sin del godkänt två avtal med Hangö Segelförening (HSF) om att sköta gästhamnsverksamheten i Östra hamnen. Det ena är ett avtal om själva gästhamnsverksamheten och det andra ett avtal om att hyra mark för en servicebyggnad på 150 kvadratmeter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland