Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Sauri är Helsingforspolitikens Edith Piaf: "Jag ångrar inget"

Pekka Sauri poserar med handen höjd i en OK-gest.
Pekka Sauri har lite kvar som biträdande stadsdirektör. Jobbet tar slut i maj, arbetskontraktet med staden löper till augusti. Pekka Sauri poserar med handen höjd i en OK-gest. Bild: Yle / Ted Urho Pekka Sauri,biträdande stadsdirektörer,byggnadskontoret i helsingfors

Efter beskedet om att han inte blir De grönas borgmästarkandidat valde Pekka Sauri att inte ställa upp i kommunalvalet.

Pekka Sauri har nästan 35 år bakom sig i ledningen för Helsingfors stad. Först 19 år i fullmäktige och efter det nästan 14 år som biträdande stadsdirektör.

Det är sorgligt att automatiseringen av Helsingforsmetron inte lyckades och att västmetron blev försenad.

- Man måste ge den yngre generationen en chans, motiverar Sauri sitt beslut att inte ställa upp i kommunalvalet.
Pekka Sauri poserar och visar tummen upp.
Pekka Sauri ger borgmästarmodellen tummen upp, även om han inte själv kandiderar. Pekka Sauri poserar och visar tummen upp. Bild: Yle / Ted Urho Pekka Sauri,biträdande stadsdirektörer,byggnadskontoret i helsingfors

Beslutet kom några dagar efter att Anni Sinnemäki blev partiets borgmästarkandidat, en post som Pekka Sauri också aspirerade på. Han anser att man inte som tidigare biträdande stadsdirektör kan sitta i fullmäktige som vanlig ledamot.

- Om jag hade något kvar att ge staden som jag inte gett under de här 33 åren, så är det osannolikt att jag skulle ge det nu, förklarar han beslutet att inte ställa upp och kämpa om en plats i stadens fullmäktige.

Twitterkungen ångrar inget

Pekka Sauris mandat som biträdande stadsdirektör tar slut i samband med fullmäktigebytet den sista maj, och hans arbetskontrakt med staden löper ut den sista augusti.

Jag har suttit i stadsstyrelsens mötesrum nästan varje måndagseftermiddag sedan 1988.― Pekka Sauri har suttit i stadens ledning i över 30 år.

Då han ger sin avskedsintervju vet han inte ännu vad framtiden för med sig.

- Jag har suttit i stadsstyrelsens mötesrum nästan varje måndagseftermiddag sedan 1988, säger Sauri som varit med i Helsingforspolitiken sedan 1984, och bekräftar att det kommit ett par arbetsanbud sedan han meddelade att han inte ställer upp i valet.

Under årens lopp har många beslut kommit till, men det finns inget konkret som Pekka Sauri ångrar.

- Jag har ju lärt mig av mina misstag, det som förstås är sorgligt är att automatiseringen av Helsingforsmetron inte lyckades och att västmetron blev försenad.

Du är utmanad! Kan du överträffa Biträdande stadsdirektör Pekka Sauris prestation som Runeberg?
Pekka Sauri var med och skapade en some-storm hösten 2014 då Yle Huvudstadsregionen efterlyste en svenskspråkig Runeberg. Du är utmanad! Kan du överträffa Biträdande stadsdirektör Pekka Sauris prestation som Runeberg? Bild: YLE/Jonas Blomqvist biträdande stadsdirektör i helsingfors

På sociala medier har Sauri gjort sig känd för att ha direkt kontakt med sina stadsinvånare.

- Jag har 17 000 följare, så jag kommer nog att fortsätta vara aktiv på Twitter.