Hoppa till huvudinnehåll

Presidentval i världens mest korrumperade land - Somalia

Människor på Hamar Weyne-torget i Mogadishu (arkivbild från augusti 2013).
Människor på Hamar Weyne-torget i Mogadishu (arkivbild från augusti 2013). Människor på Hamar Weyne-torget i Mogadishu (arkivbild från augusti 2013). Bild: EPA/STUART PRICE / AU-UN IST Somalia,Mogadishu

Det nyvalda somaliska parlamentet samlas idag i en tidigare flygbas vid flygplatsen i huvudstaden Mogadishu för att utse en president bland 22 kandidater. Deras röster har visat sig vara dyra.

Skolor i Mogadishu håller stängt, många gator och vägar är avstängda och invånare har uppmanats att hålla sig inomhus så långt som möjligt. Oron är stor för attacker från den terrorstämplade islamistgerillan al-Shabaab.

Det dåliga säkerhetsläget är också huvudorsaken till att presidentvalet inte hålls enligt principen en person, en röst. Att ordna normala parlaments- och presidentval i alla valdistrikt ansågs vara omöjligt, främst av säkerhetsskäl.

En skadad man bärs bort efter ett bombattentat mot ett hotell i Mogadishu 25.1.2017
En skadad man bärs bort efter ett bombattentat mot ett hotell i Mogadishu 25.1.2017 En skadad man bärs bort efter ett bombattentat mot ett hotell i Mogadishu 25.1.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Somalia,Mogadishu,bombattentat

Somalias främsta utländska uppbackare - USA, Storbritannien, EU, Sverige och Italien - har tryckt på för att Somalia ska visa prov på demokratiska framsteg och ordna val.

Med internationell hjälp utarbetades ett ganska komplicerat klanbaserat system för hur valen skulle hållas.

Ungefär 14 000 klanledare och andra regionala ledare i valkretsar runt om i landet fick först välja 275 ledamöter till underhuset och 54 senatorer. Nu ska de här 329 parlamentsledamöterna välja president.

En milstolpe för korruptionen snarare än för demokratin?

Anklagelser om röstköp och korruption har överskuggat hela valprocessen. New York Times publicerade på tisdagen en lång artikel där många av de intervjuade somaliska bedömarna och utredarna och utländska diplomaterna menade att onsdagens presidentval snarare blivit en milstolpe för korruptionen än för demokratin.

Enligt den senaste korruptionsjämförelsen från Transparency International är Somalia världens mest korrumperade land, men enligt en del bedömare har korruptionen nått nya höjder under den pågående valprocessen.

Parlamentskandidaterna köpte röster ute i valkretsarna och presidentkandidaterna har köpt parlamentarikernas röster. Den somaliska antikorruptionsgruppen Marqaati uppskattar att åtminstone 20 miljoner dollar har använts för röstköp så här långt.

fadumo dayib
Fadumo Dayib fadumo dayib Bild: Yle/Parad Media fadumo dayib

Presidentvalets enda kvinnliga kandidat, finsksomaliskan Fadumo Dayib, drog sig ur leken just på grund av korruptionen.

Länder som Turkiet, Arabemiraten, Sudan och Qatar anklagas för att ha betalat ut stora summor till olika presidentkandidater som i sin tur kunnat köpa upp parlamentsledamöter. De har alla olika intressen i Somalia.

Michael Keating, som är FN:s särskilda representant i Somalia, medger att korruptionen varit ett stort problem under valprocessen. Han menar ändå att det här parlaments- och presidentvalet varit mera legitimt och representativt än tidigare valprocesser.

Exempelvis har flera kvinnor deltagit och en del långvariga klanstrider har kunna lösas.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud under Erdogans besök i Mogadishu 3.6.2016
Turkiet vill försäkra sig om fortsatta stora byggprojekt i Somalia. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud under Erdogans besök i Mogadishu 3.6.2016 Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med Somalias president Hassan Sheikh Mohamud under Erdogans besök i Mogadishu 3.6.2016 Bild: EPA/SAID YUSUF WARSAME Recep Tayyip Erdogan,Hassan Sheikh Mohamud,Somalia

Den sittande presidenten Hassan Sheikh Mohamud tros ha fått stora kampanjpengar från Turkiet. Han har goda möjligheter att vinna presidentvalet, men kan inte vara säker på sin seger.

Troligen kommer det att behövas en andra omgång innan valet är klart.