Hoppa till huvudinnehåll

Byggandet av den sista biten av Dakota Access inleddes

protester vid bygget av oljeledning
Protester vid byggarbetet i november 2016. protester vid bygget av oljeledning Bild: EPA/MORTON COUNTY SHERIFF'S DEPARTMENT / HANDOUT Dakota Access Pipeline protests,North Dakota,oljeledningar

Byggandet av den sista delen av den omstridda oljeledningen i North Dakota har inletts, säger företaget som står för byggandet.

Det sista formella hindret för byggandet röjdes undan igår på order av president Donald Trump, som har nära band till oljebolaget som bygger ledningen.

President Obama hade stoppat byggandet och krävt en miljöutredning, som Trump ändå bestämde att inte behövs.

Oljeledningen går igenom Siouxstammens heliga begravningsplats och de befarar att läckage från ledningen kunde förorena deras vattenreserv.

Ursprungsbefolkning och miljöaktivister har protesterat i området i nästan ett år.

Den sista tvåkilometersstumpen av ledningen tar enligt bolaget kring två månader att bygga.

Läs mera:

Nordea drog tillbaka stöd till omstridd oljeledning

Den nordiska bankkoncernen Nordea har utsatts för påtryckningar att dra sig ur investeringar i bolag på grund av president Donald Trumps beslut att gå vidare med dragningen av oljeledningen i North Dakota.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

North Dakotas omstridda oljeledning kan slutföras i snabb takt

Protesterna mot oljeledningen Dakota Access har pågått i snart ett år. Ett av de första besluten Donald Trump fattade var att godkänna bygget, vilket nu har cementerats av armén. Hans administration har nära band till oljeföretaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes