Hoppa till huvudinnehåll

CKP misstänker: Ryska federationen lurades på stora pengar i fastighetsaffär

Centralkriminalpolisen, väggskylt
Centralkriminalpolisen, väggskylt Bild: Yle centralkriminalpolisen

Centralkriminalpolisen utreder en omfattande och ovanlig bedrägerihärva där Ryska federationen kan ha lurats på stora pengar.

Inblandade är direktören för ett Esboföretag i fastighetsbranschen och direktören för ett ryskt fastighetsföretags Finlandskontor, samt några jurister och konsulter.

År 2012 sålde Ryska federationen 58 fastigheter i huvudstadsregionen och köpte i stället en kontorsbyggnad på Drumsö i Helsingfors.

Affären gjordes upp mellan Esboföretaget och det ryska fastighetsbolaget. Polisen anser att Esboföretaget köpte de 58 fastigheterna klart under marknadspris.

Esboföretaget sålde i sin tur fastigheterna vidare till ett mycket högre pris, och prisskillnaden, 4,5 miljoner euro, överfördes följande dag till ett konto i Schweiz. Kontot tillhörde ett konsultbolag.

De inblandade delade vinsten mellan sig

Konsultbolaget delade sedan upp summan mellan de inblandade parterna. Den ryska fastighetsdirektören fick 2,9 miljoner euro och Esbodirektörens son fick 1,5 miljoner euro, inbetalt på sitt konto i Schweiz. Därutöver fick ett par konsulter och jurister några procent av summan.

Polisen misstänker att Ryska federationen fördes bakom ljuset när fastigheterna såldes till underpris. De inblandade misstänks för grovt bedrägeri.

Den ryska fastighetsdirektören har erkänt arrangemanget i en förundersökning i Ryssland och han har dömts till fyra år ovillkorligt fängelse.

De övriga inblandade bestrider misstankarna.

Centralkriminalpolisen har samarbetat med myndigheterna i Schweiz och Ryssland för att utreda fallet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes