Hoppa till huvudinnehåll

En moderebell i paradiset

Vincent Mc Doom fotograferas under sitt arbete med modeshowen på Saint Lucia.
Vincent Mc Doom fotograferas under sitt arbete med modeshowen på Saint Lucia. Bild: Belle Portwe Yle Fem,dokumentärprogram,Vincent Mc Doom,6512 0142 000

Dokumentären Diva tar oss till Karibien och Saint Lucia, en söderhavsö som lockar med sin drömlika natur. När Vincent McDoom kallas in för att organisera en modeshow på ön hamnar också de vackra modellerna, modebranschen och samhällets värderingar i blickfånget. Vincent blir en rebell i paradiset.

Vincent bor till vardags i Paris där han jobbat sig uppåt på några av världen största modehus. Efter att ha medverkat i en fransk realityserie på tv blir han känd för sin kontroversiella stil.

Han är hård, tvär, passionerad och klipskt på samma gång och har ofta åsikter i de mest kontroversiella frågor. Att han är en man från en söderhavsö som älskar damkläder och höga klackar och själv klär sig i dem gör honom inte mindre iögonenfallande.

När en ny modeshow skall planeras på Saint Lucia blir Vincent kallad till sitt hemland. Han inleder sitt jobb med att söka efter modeller på ön och väcker stora drömmar, är hård mot den lokala modeindustrin och de svara med att vara kritisk mot en arrangör som permanent bor på i landet.

Den strama sexualpolitik som råder på öriket sätter också ständigt käppar i hjulen. Det hela blossar snart upp till ett hårt ordkrig i nyheter och på sociala medier.

Vincents person och hans sexualitet leder snart också till konflikter med de styrande på ön och modeshowen kryddas snart med en allt hårdare debatt kring samhällssyn och politik.

Men Vincent är inte den som backar. När insatserna blir allt högre vill han skapa ett allt större avtryck i modevärlden.

Se klipp ur dokumentären på Vimeo


Orginaltitel: Diva - Enemy of the people (Storbritannien 2015)
90 dagar på Arenan
Dokumentären sändes första gången i Yle Fem i februari 2017.

En dokumentär av Tony Oldham

Läs också