Hoppa till huvudinnehåll

Explosion i fransk kärnreaktor - enligt myndigheterna finns ingen strålningsrisk

Bild från kärnkraftsbygget Flamanville 3 i Frankrike.
Bild från kärnkraftsbygget Flamanville 3 i Frankrike. Bild: Imago/PanoramiC/All Over Press Flamanville,France,3,kärnkraftverk

En explosion har inträffat i ett franskt kärnkraftverk. Kärnkraftverket Flamanville Nuclear Power Plant ligger i Manche i nordvästra Frankrike. Enligt myndigheterna föreligger ingen risk för radioaktiv strålning eftersom explosionen inträffade i en zon som inte innehöll kärnbränsle.

Fem anställda vid verket kontrollerades för rökskador. Explosionen inträffade före klockan elva finsk tid i förmiddags.

Flamanville-verket består av två kärnreaktorer, som har varit i bruk sedan 1986 och 1987. Det var i en av dem som explosionen inträffade.

Enligt myndigheterna kan man tala om en teknisk incident vid kärnkraftverket, men inte en atomolycka.

Först förekom uppgifter om att det var nybygget Flamanville 3:an som drabbats, men de uppgifterna har inte bekräftats.

Areva levererar den tredje reaktorn

Flamanville 3:an började byggas 2007 och skulle för länge sedan ha tagits i bruk. Byggandet har ändå kantats av stora problem - också säkerhetsproblem.

Det sägs bland annat att stålkonstruktionerna är för svaga, trots att just den här reaktorn skulle bli säkrare än de två tidigare. Reaktorbygget har också blivit mycket dyrare än planerat.

Den nya reaktorn är av typ Areva European Pressurized Reactor, det vill säga den är av samma typ som den reaktor som byggs i Olkiluoto - ett bygge som också är grovt försenat.

Många av tidtabellsproblemen ska ha med leverantören Areva att göra.

Karta som visar Flamanville i Frankrike
Kärnkraftverket ligger i Normandie. Karta som visar Flamanville i Frankrike Bild: Google Flamanville Nuclear Power Plant,Flamanville

Artikeln har uppdaterats. Uppgiften att fem personer skulle ha omkommit korrigerades klockan 18:08. Det rörde sig om eventuella rökskador hos fem personer.