Hoppa till huvudinnehåll

Företagen ger tummen upp för Åboregionen

Vintrig morgonbild över Åbo centrum.
Ljusare tider väntar Åboregionen som står inför positiva tillväxtutmaningar. Vintrig morgonbild över Åbo centrum. Bild: YLE/Linus Hoffman Åbo,vintermorgon

Åboregionen placerar sig på en stark andraplats i näringslivet EK:s kommunranking. Placeringen har förbättrats markant, för senast då jämförelsen gjordes, 2015, låg Åboregionen på en nionde plats.

- Det här är verkligen goda nyheter för hela regionen och ett bevis på att vårt arbete och våra satsningar på näringslivet har burit frukt, säger Åbos stadsdirektör Aleksi Randell. Regionen har ett brett näringsliv med verkstads-, varvs- och läkemedelsindustri som stora drivmotorer.

Aleksi Randell.
Stadsdirektör Aleksi Randell anser att kommunrankingens placering är ett resultat av det goda arbetet som görs i Åbo. Aleksi Randell. Bild: Åbo stad Åbo,randell

Randell ser att regionen har många starka kort på hand nu då det pågår en positiv strukturomvandling i området. Förutom de stora jättarna har vi också otaliga små- och medelstora företag som klarar sig bra.

- Det är naturligtvis positivt att vi nu ser tillväxt på bred front men det betyder också stora utmaningar för oss beslutsfattare, också för företagen och staten, säger Randell. Det är viktigt att vi nu kan stöda tillväxten på rätt sätt så att den inte kommer av sig eller börjar stampa på ställe.

Randell räknar upp stora projekt som entimmeståget till Helsingfors och satsningar på nya bostadsprojekt som ett måste ifall Åbo med omnejd ska växa och lyckas locka till sig de bästa förmågorna.

- Siffrorna visar att Åbo har ett stort behov av nya bostäder och som tur är har vi genom långsiktig stadsplanering skapat en situation där det redan nu byggs mycket i Åbo, säger Randell. Men det behövs fler bostäder och staden måste under de kommande åren växa på många fronter.

Nu byggs grunden för nästa svacka

Elomatic planerar och utvecklar bland annat stora lyxkryssare. Det pågår en bra utveckling i regionen för tillfället anser Elomatics verkställande direktör Patrik Rautaheimo.

Men Rautaheimo vill också lyfta upp ett par poänger som det är bra att komma ihåg nu då tillväxten har tagit fart ordentligt.

- Det är nu vi lägger grunden för de kommande svackorna och det är bra att minnas att det vi bygger idag också ska hålla nästa gång då ekonomin vänder, säger Rautaheimo. Därför är hans hälsning till beslutsfattarna att ha is i hatten och inte skapar för stora organisationer som är både dyra och omöjliga att upprätthålla nästa gång ekonomin dyker.

Rautaheimo skulle också gärna se ett eller flera hotell av högre standard i Åboregionen.

- Nu måste vi oftast köra våra gäster till Helsingfors då det inte finns hotell med tillräckligt hög standard i regionen, säger Rautaheimo.

Kommunrankingen görs vartannat år

Näringslivet EK gör sin kommunranking vartannat år och rankingen består dels av kommuninfo och statistik från statistikcentralen, dels av siffror från företagarbarometrar samt enkätsvar av företagschefer från S:t Karins, Lundo, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Reso, Rusko, Sagu och Åbo.

- Det är fint att Finland nu har fått i en bättre växel och exporten igen har börjat dra, om än försiktigt, säger EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies. Ser vi på svaren har företagarklimatet förbättrats ordentligt under de senaste två åren i Åboregionen.

Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK.
EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies är glad att förutsättningarna för företagen har förbättrats. Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK. Bild: All Over Press Jyri Häkämies

Av de företagsledare som svarade på enkäten ger 39 procent ett gott betyg åt kommunens näringslivspolitik. Medelvitsordet blev 3,1 på en skala mellan 1-5 vilket motsvarar landets medeltal í övrigt.

I enkäten framgick det att beslutfattandet i Åbo är företagarvänligare än medeltalet för hela landet. Av de tillfrågade ansåg 39 procent att beslutsfattandet fungerar bra och 27 procent ansåg att det fanns rum för förbättringar.

I enkäten deltog 107 företagsledare och inom företagen jobbade 5376 personer.

Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016
En av drivmotorerna i regionen är naturligtvis varvet som direkt och indirekt sysselsätter tusentals personer. Sjösättning av Mein Schiff 5 januari 2016 Bild: Yle/ Nora Engström mein schiff