Hoppa till huvudinnehåll

Gammelbacka skolas elever behöver inte längre äta i korridoren

Vanessa Björksten tar mat i Gammelbacka skolas matsal.
Vanessa Björksten tycker om att hela klassen kan sitta tillsammans i matsalen. Vanessa Björksten tar mat i Gammelbacka skolas matsal. Bild: Yle / Hanna Othman skolmat,gammelbacka skola

Den nya matsalen invigdes på onsdagen. Trots smått kaos i början är elever och lärare nöjda över att alla kan äta på ett och samma ställe.

Efter olika arrangemang där eleverna ätit lunch i korridorer och egna klassrum har Gammelbacka skola kunnat inviga en nyrenoverad matsal.

Köket i det gamla skolhuset har gjorts om till matsal, ett projekt som man trodde att skulle gå snabbt att förverkliga.

Men då renoveringen kom igång i september hittade man fuktskador och kreosot i golvet. Kreosot är ett ämne som har konstaterats vara cancerframkallande. Renoveringen tog därför istället hela hösten.

Gammelbacka skolas matsal.
Den nya matsalen är städig och öppen enligt eleverna. Gammelbacka skolas matsal. Bild: Yle / Hanna Othman Matsal,skolmat,gammelbacka skola

Något kök behövs inte längre i skolan eftersom maten levereras i stora frigolitlådor. Köksan och hennes assistent behöver bara lägga fram maten och diska kärlen efter användning.

Sjätteklassaren Vanessa Björksten tycker inte att det har varit speciellt jobbigt att äta i klassrummet.

- Men det blev bättre i matsalen. Man får sitta tillsammans med hela klassen och maten står framme i samma rum.

Gammelbacka skolas elever äter lunch.
Gammelbacka skolas elever äter lunch. Bild: Yle / Hanna Othman gammelbacka skola

Ettan Jonathan Kotkavuori ser inte en så stor skillnad på var klassen äter. Han gillar ändå att de kan äta i samma rum som maten serveras.

- Då vi äter i matsalen är det mera folk i samma rum, och det är bra. Men det blir ganska högt ljud i salen, säger Kotkavuori.

Jonathan Kotkavuori, elev i Gammelbacka skola.
Jonathan Kotkavuori. Jonathan Kotkavuori, elev i Gammelbacka skola. Bild: Yle / Hanna Othman gammelbacka skola

Också Björksten håller med om att ljudnivån hölls lägre i klassrummen.

- Det var inte lika mycket hössel i klassrummet, då kunde man bättre prata med kompisarna. Nu måste vi lära oss att prata tystare igen.

Vanessa Björksten beskriver matsalen som prydlig och öppen.

Frigolitlådor som skolmaten levereras i.
Lådorna som maten levereras i och mjölkautomaten. Frigolitlådor som skolmaten levereras i. Bild: Yle / Hanna Othman skolmat,Matsal,Frigolit,gammelbacka skola

Lärarna är också glada över den nya matsalen, säger sexornas klasslärare Jeanette Lönn.

- Nu behöver vi inte längre gå in i klassrummen och äta, vår aula kan användas till det som den är menad för och vi har ett ställe där man faktiskt kan sitta och äta i lugn och ro.

Alla elever ryms inte in i matsalen samtidigt, så lunchrasten söker ännu sin form. På samma sätt som användarna ibland söker efter mjölken, servetterna eller skräpkorgen.

Skolmat.
På torsdagen bjöds det på fiskbiff, potatis och sås i Gammelbacka skola. Skolmat. Bild: Yle / Hanna Othman skolmat,Matsal,Dörrmatta,mjölk (mjölkprodukter)

- Eleverna har med spänning väntat på att få se hur matsalen ska se ut. De tyckte den var väldigt fin då vi äntligen fick se den igår, säger Lönn.

Hälften av Gammelbacka skolas klasser håller till i baracker på gården och skolan saknar gymnastiksal. Skolans elever ska flytta över till Tolkis skola och Västra enhetsskolan då byggnaderna står klara om något år.

Gammelbacka skola.
Gammelbacka skolas äldsta byggnad har över 100 år på nacken. Gammelbacka skola. Bild: Yle / Hanna Othman Borgå,skolor (läroinrättningar),Gammelbacka,gammelbacka skola

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland