Hoppa till huvudinnehåll

Inneluften i Lovisa idrottshall under lupp i samarbete med inneluftsexpert

Lovisa idrottshall hösten 2016
En del användare av idrottshallen i Lovisa har fått symptom av att vistas där (arkivbild). Lovisa idrottshall hösten 2016 Bild: Yle/Jeannette Lintula lovisa,Lovisa

Inneluften i Lovisa idrottshall ska förbättras. Lovisa stad gör tätningsarbeten i hallen under våren.

- Vi har inte fått klagomål om inneluften från våra spelare eller tränare på sistone, men visst är problemet bekant, säger Mikael Forstén, ordförande för innebandysektionen inom Lovisa Tor.

Lovisa Tor har många användare som vistas i hallen i och med matcher och träningar.

- De som är där sporadiskt högst någon timme åt gången är ju i en annan situation än personer som är där ofta. Personligen har jag inte haft problem där, men jag har hört om tränare som tidigare har haft känningar av den dåliga inneluften.

Innebandyboll
Innebandyboll Bild: YLE innebandyboll

"Det finns personer som inte kan vistas i hallen"

Forstén konstaterar att han också har hört om symptom hos bekanta som jobbar som lärare och därför vistas i hallen ofta. Det svenska högstadiet och gymnasiet i Lovisa hör till användarna av hallen under skolornas gymnastiklektioner.

Leif Eriksson, tf chef för kultur- och fritidsväsendet i Lovisa, har också hört att det finns personer som inte klarar av att vistas i hallen.

- När det gäller de som använder hallen kvällstid har vi inte fått respons om inneluften under den senaste tiden.

Leif Eriksson, tf chef för kultur- och fritidsväsendet i Lovisa (arkivbild). Bild: Yle/ Frida Lönnroos leif eriksson

Inneluften i idrottshallen undersöktes senast i fjol våras.

- Några direkta orsaker till problemen kom aldrig fram, men under våren i år kommer vi att täta konstruktionerna. Dessutom förnyas luftkonditioneringen under sommaren, berättar Mikko Mattinen, planeringsingenjör vid Lovisa stad.

Inga katastrofala resultat i mätningarna

Idrottshallen togs i bruk på 1980-talet och är byggd på en plats som förr var sjöbotten. Redan för över tio år sedan diskuterades inneluftsproblemen i hallen och efter det har en del åtgärder vidtagits.

Att hallen skulle ha problem med mögel stämmer ändå inte, säger Mattinen.

- Under den senaste undersökningen deltog en mögelhund, som inte gjorde flera markeringar i hallen än i en normal byggnad, säger han.

Resultaten av de mätningar som gjordes i hallen i våras överskred inga gränsvärden.

- Det handlar ändå om rekommendationer och man kan ju få symptom också av lägre värden, konstaterar Mattinen.

Lovisa idrottshall hösten 2016
Lovisa idrottshall (arkivbild) Lovisa idrottshall hösten 2016 Bild: Yle/Jeannette Lintula höst,Lovisa

"Vi gör vårt bästa"

Förutom tätningsarbeten för att förbättra läget satsar Lovisa stad på en arbetsgrupp med bland andra inneluftsexperten, professor Tuula Putus, som jobbar med situationen.

- Hon kommer hit nästa vecka för att diskutera inneluftsproblemen både i idrottshallen och i biblioteket, säger Eriksson.

Under fullmäktigemötet i Lovisa på onsdagen föreslog Nina Pere (Saml) att ärendet om nybygget för högstadiet i Lovisa återremitteras för ny beredning.

Pere ville att staden utreder om man kunde ta med en nybyggnad eller ombyggnad av idrottshallen som en del av skolprojektet. Hennes förslag förlorade ändå med rösterna 56-2.

Leif Eriksson intygar ändå att staden tar inneluftsproblematiken i idrottshallen på allvar.

- Vi gör vårt bästa, men det är ju svårt när vi inte har kunnat sätta tummen på problemet.

Tuula Putus är professor i yrkeshälsovård och miljömedicin.
Tuula Putus samarbetar med Lovisa stad kring inneluftsproblemen (arkivbild). Tuula Putus är professor i yrkeshälsovård och miljömedicin. Bild: Turun yliopiston viestintä/University of Turku Communications tuula putus,kvalitet av inomhusluft

"Vi är väldigt beroende av hallen"

Lovisa Tors innebandysektion har inte behövt flytta träningar på grund av inneluften, men Mikael Forstén konstaterar att man är väldigt beroende av hallen.

- Det råder brist på lokaler för innebandy, som är en rätt så populär gren i Lovisa. Vi klarar oss ganska bra under de tider på året då fotbollsträningen sker utomhus, men då träningen sker inomhus är det trångt.

Allra helst skulle Forstén givetvis se att Lovisa stad bygger en helt ny idrottshall och att den nuvarande hallen renoveras och används som ytterligare en träningshall.

- För stunden, med alla problem med inneluften i skolorna, så förstår man ändå att skolreparationerna prioriteras, oberoende hur mycket man tycker om idrott, säger han.

Eftersom hallen ändå används av skolelever handlar det ju trots allt om en viktig fråga, konstaterar han.

Inget nybygge har diskuterats

Leif Eriksson från Lovisa stad säger att förslaget om en helt ny idrottshall inte har varit på tapeten under den senaste tiden.

- Det är ingen billig investering och nu satsar ju staden på ett nytt högstadium och ett nytt skolcenter i Forsby. Det finns helt enkelt inte pengar.

Innebandyspelare
Lovisa Tor har ett stort behov av idrottshallen för träningar och matcher (arkivbild). Innebandyspelare Bild: Benny Liljendahl jonas hällfors,sähly

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland