Hoppa till huvudinnehåll

Jetstränaren skämtar om Laine efter plattmatchen: ”Pat flyttas till farmen”

Patrik Laine skjuter, januari 2017.
Patrik Laine har producerat poängen 23+20=43 på 48 matcher under debutsäsongen i NHL. Patrik Laine skjuter, januari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva NHL,ishockey,Patrik Laine

Bänkade Patrik Laine är kritisk till sin egen insats i den senaste matchen. Men tränaren Paul Maurice är mer nådig: ”Jag älskar honom fortfarande”.

Patrik Laine har spelat en strålande rookiesäsong i NHL och ligger trea i poängligan och tvåa i skytteligan bland nykomlingarna.

Men i den senaste drabbningen mot Minnesota Wild stod 18-åring för en av proffskarriärens sämsta matcher. Laine landade på -3 i plusminusstatistiken, flyttades ner i fjärdekedjan och klockades för säsongens lägsta istid (12.58).

– ”Pat” har flyttats ner till farmen i dag, skojade Winnipeg Jets-tränaren Paul Maurice med media i samband med det första träningspasset efter Wildmatchen (se intervjun här).

”Drafta, utveckla, dominera”

Maurice pratade om sin guldkalv i över 15 minuter och betonade gång på gång att sämre prestationer är oundvikliga och att han inte är det minsta orolig.

I nästa match mot Chicago Blackhawks kommer Laine igen att spela tillsammans med de bekanta kedjekamraterna Bryan Little och Nikolaj Ehlers.

Bryan Little, Nikolaj Ehlers och Patrik Laine firar mål, februari 2017.
Kedjan med Little (t.v.), Ehlers och Laine har fungerat utmärkt ihop. Bryan Little, Nikolaj Ehlers och Patrik Laine firar mål, februari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva NHL,ishockey,Winnipeg Jets,Patrik Laine,Nikolaj Ehlers,Bryan Little

– Jag älskar honom fortfarande och jag vet vad han kommer att betyda för klubben. Men det kommer stunder då han inte gör en massa mål och alla kommer att vara i panik, säger Maurice.

– Men han är redan en enormt mycket bättre spelare nu än i början av säsongen. Ordningen är: drafta, utveckla, dominera. Förhoppningsvis når han i nåt skede den sista punkten, men man kan inte hoppa över mellanparten.

Laine: Måste lära sig av misstag

Maurice fortsätter att han är noga med att inte “övercoacha” unga spelare. De får och ska förverkliga sig själva ute på isen – precis som Laine.

Ibland leder det till kostsamma misstag, som senast mot Wild.

– Det var kanske inte det största misstaget i världen, bara en dålig passning som ledde till att motståndaren nätade, syftar Laine på felpasset som gav Minnesota ett gratismål.

– Man måste bara lära sig av sina misstag och hoppas man inte gör dom på nytt. Jag gjorde inte min bästa match, fortsätter Laine som menar att Maurice gjorde rätt i att bänka honom.

Hoppa över Twitterpostning

Tonåringen hade även ett tydligt svar på Winnipeg Free Press-reportern Jeff Hamiltons fråga vad han kunde förbättra i sitt spel.

– Kanske allting, svarade Laine och utvecklade att han framför allt vill slipa på sitt defensiva spel.

Läs också