Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna fördes till Finland och tvingades sälja sex

Prostitution
Kvinnan tvingades sälja sex i flera städer i Finland. Arkivbild. Prostitution Bild: YLE/ Antti Lempiäinen sexhandel

Två kvinnor har fört en tredje kvinna från Nigeria till Finland och tvingat henne att sälja sex. De misstänks för grov människohandel och grovt ordnande av olaglig inresa. Den ena kvinnan misstänks också för innehav av barnporr.

Förundersökningen av fallet är klar och har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Östra Nyland.

De båda kvinnorna har fört den tredje kvinnan från Nigeria via Libyen till Italien och vidare till Finland med förfalskade handlingar. Samtliga kvinnor är från Nigeria. Kvinnorna anlände till Finland i slutet av juni i fjol och kvinnan sålde därefter sex i Vanda, Tammerfors och Uleåborg.

- Den omkring 20-åriga kvinnan sålde sex över nätet och tjänade omkring 10 000 euro, som hon gav åt de andra kvinnorna. Resan till Europa kostade ändå 15 000 euro och hon står därmed fortfarande i skuld till kvinnorna som tog henne till Finland, säger förundersökningsledare Teemu Mäntyniemi vid Gränsbevakningsväsendet.

Den omkring 20-åriga kvinnan sålde sex över nätet och tjänade omkring 10 000 euro, som hon gav åt de andra kvinnorna.― Teemu Mäntyniemi, Gränsbevakningsväsendet

Kvinnan fördes under hösten igen till Italien och fallet uppdagades när Gränsbevakningsväsendet utförde en utlänningsinspektion på Helsingfors-Vanda flygplats den 1 november. Hon visade då upp ett förfalskat främlingspass från Italien och ett identitetskort.

Yle Huvudstadsregionen berättade om fallet första gången i december.

Misstänks vara del av organiserad brottslighet

De brottsmisstänkta kvinnorna har häktats i Vanda tingsrätt och är fortfarande häktade. De misstänks ha agerat som en del av internationell organiserad brottslighet.

- Under förundersökningen har vi ändå inte kunnat identifiera någon annan misstänkt än de här två. De har också själva en bakgrund som prostituerade, säger Mäntyniemi.

Kvinnorna är mellan 30 och 40 år gamla.

Att den ena kvinnan också misstänks för innehav av barnporr hänger samman med att en sexvideo innehållande barn har hittats i hennes telefon. Videon är inte filmad i Finland och Mäntyniemi säger att personerna som förekommer i den inte har kunnat identifieras.

Enligt Mäntyniemi är liknande fall sällsynta i Finland. Ett fall av människohandel där en nigeriansk kvinna sålt sex har nått rätten i Finland, uppger han. I övriga Europa kommer en stor del av offren när det gäller sexrelaterad människohandel från Nigeria. Han påpekar ändå att det finns flera prostituerade i Finland som är från Nigeria.

Helsingforspolisen har tidigare uppgett att en stor del av gatuprostituerade i Helsingfors centrum kommer från Nigeria, men att de inte är offer för människohandel.