Hoppa till huvudinnehåll

Nordea drog tillbaka stöd till omstridd oljeledning

protester
Protester mot oljeledningen i Kalifornien efter att Trump valdes till president. protester Bild: EPA/PAUL BUCK North Dakota,Standing Rock,protester

Den nordiska bankkoncernen Nordea har utsatts för påtryckningar att dra sig ur investeringar i bolag på grund av president Donald Trumps beslut att gå vidare med dragningen av oljeledningen i North Dakota.

I december stoppades investeringar i flera företag som är involverade i byggandet tillfälligt i sex månader medan en miljöutredning skulle göras.

President Trump beslöt ändå att ingen miljöutredning behövs, och på onsdagen meddelade Sasja Beslik, chef för hållbara finanser vid Nordea, att bolagen ETP, Sunoco Logistics och Phillips 66 utesluts från alla investeringar på grund av beslutet att gå vidare med dragningen av oljeledningen genom Siouxstammens reservat.

Hoppa över Twitterpostning

Beslik säger till nyhetsbyrån TT att det inte är påtryckningar från bland annat miljöorganisationen Greenpeace som har fått dem att omvärdera, utan vad han kallar "fakta på marken". Han hade ändå på onsdagen ett möte med Greenpeace, skriver TT.

Greenpeace uppger att de i december hade kommit överens med Nordea att banken drar sig ur oljeledningsprojektet om amerikanska myndigheter ger grönt ljus att bygga den sista biten av ledningen genom ursprungsbefolkningens land.

Hoppa över Twitterpostning

Nordea har investerat kring 37 miljoner euro i bolag som bygger ledningen.

På onsdagen meddelade armén att man godkänner att den sista tvåkilometersstumpen av den nästan 2000 kilometer långa ledningen byggs genom Siouxstammens gamla begravningsplats.

Stammen är också bekymrad över att eventuella läckage från ledningen skulle förstöra deras vattenreserv.

Banken Swedbank uppgav på Twitter att man inte kommer att göra som Nordea.

Hoppa över Twitterpostning

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

North Dakotas omstridda oljeledning kan slutföras i snabb takt

Protesterna mot oljeledningen Dakota Access har pågått i snart ett år. Ett av de första besluten Donald Trump fattade var att godkänna bygget, vilket nu har cementerats av armén. Hans administration har nära band till oljeföretaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes