Hoppa till huvudinnehåll

Ny version av reseplaneraren vet var på kartan du befinner dig

Betaversion av reseplaneraren sedd i en mobiltelefon
I den nya reseplaneraren går det att till exempel se vilka spårvagnar som avgår från hållplatser nära järnvägsstationen inom den närmaste tiden. Betaversion av reseplaneraren sedd i en mobiltelefon Bild: Yle/Helena von Alfthan reseplaneraren

Det ska bli ett slut med att stå i kalla gathörn och knappa in adressen - den nya versionen av reseplaneraren vet var du är. Det går redan att testa betaversionen.

Från och med den 15 februari, då den nya versionen lanseras, så behöver användaren inte längre skriva in var hen befinner sig just nu. Det gäller bara att skriva in resmålet.

Det går redan nu att testa betaversionen av den nya reseplaneraren. När Yle Huvudstadsregionen testar betaversionen på dator fungerar positionsbestämningen inte som den ska. Reseplaneraren hittar inte rätt, utan tror att vi befinner oss på en adress på andra sidan kvarteret.

På mobilen fungerar positionsbestämningen inte heller genast, det gäller att ge reseplaneraren rätt att lokalisera telefonen i mobilens inställningar.

gamla versionen och betaversion av nya reseplaneraren sida vid sida, screen shot
Den nuvarande reseplaneraren och betaversionen av den nya reseplaneraren sida vid sida. Uppgiften var att söka efter en rutt från Böle till Hagalund. gamla versionen och betaversion av nya reseplaneraren sida vid sida, screen shot reseplaneraren

En annan nyhet i reseplaneraren är att den kan visa vilka alla färdmedel som avgår i närheten i realtid. Istället för att söka efter en viss rutt kan användaren bara se vilka bussar, spårvagnar och tåg som inom de närmaste minuterna kör iväg från hållplatserna i närheten. Senare i vår ska det gå att se var det finns lediga stadscyklar.

Reseplaneraren blir mera personlig

I den nya planeraren går det att ställa in sina egna favoritplatser och vilka fordon man helst använder. Det går också att ställa in gånghastighet. I ett test av betaversionen på dator går det lätt att spara favoritplatserna "hem" och "mamma" och hitta vilka bussar som kör den rutten. På mobiltelefon sparas inte favoritplatserna som de ska när Yle Huvudstadsregionen testar betaversionen.

Helsingforsregionens trafik utvecklar inte en skild applikation för reseplaneraren. Istället ska reseplaneraren ingå som en del av HRT-applikation för mobiltelefoner. Applikationen är under utveckling.