Hoppa till huvudinnehåll

Övervakningsavgifterna för tobak varierar kraftigt

Cigarretter.
Cigarretter. Bild: Yle/Rolf Granqvist cigarett

Det är billigast att sälja tobaksprodukter i Lappland. Övervakningen kostar 90 euro per försäljningspunkt och år. Vasa och många andra kommuner höjde vid årsskiftet till maximibeloppet 500 euro. Jakobstad och Karleby nöjer sig med 150 euro.

Vid årsskiftet höjdes övervakningsavgiften för tobaksprodukter i många kommuner till maximibeloppet 500 euro. Till exempel Vasa mer än fördubblade avgiften. Men i Jakobstad och Karleby nöjer man sig med att ta ut 150 euro av butikerna och kioskerna.

Avgiften är per försäljningspunkt och år. Finns det åtta kassor i ett och samma varuhus där du kan köpa cigaretter ska du betala åtta gånger avgiften.

Det var den nya tobakslagen som gav kommunerna rätt till kraftiga höjningar. Miljödirektör Christer Hangelin i Vasa säger att det var en principfråga.

- Avsikten är ju att minska på försäljningen av tobak. Avgiften handlar inte om att betala för övervakningen.

Hangelin säger att resultatet syns. I många marketar har kassorna som säljer tobaksprodukter blivit färre eftersom köpmannen betalar per försäljningspunkt.

- Det kommer mera begränsningar inom de närmaste åren, säger Hangelin, även om det kanske inte blir som i det här fallet genom avgifter.

Orättvist

Köpmannen Aki Salminen.
Aki Salminen. Köpmannen Aki Salminen. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén aki salminen

Orättvist, säger köpman Aki Salminen med två butiker i Jakobstad. Varför ska övervakningsavgiften vara godtycklig och variera. Det säger han fast han råkar ha butiker i en lågavgiftskommun.

I Karleby ligger man också lågt. Övervakningsavgiften är på 150 euro, precis som i Jakobstad. Mycket för avgiften får Aki Salminen inte. Är allt i sin ordning får han en smiley, men då ingår också annan övervakning än bara tobaksprodukter.

I köpmannakretsar har de varierande avgifterna diskuterats mycket, men det är inget att göra åt. Lagen ger kommunerna rätten att själva bestämma avgiftsnivån. Kommunförbundet har i sin tur rekommenderat den högsta avgiften.

- Det stör butiksflödet när kunder som vill köpa cigaretter står i en tobakslös kassa. Också andra kunder blir irriterade, säger Salminen. Han har ett bättre förslag. Höj tobaksskatten istället för att ge sig på köpmännen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten