Hoppa till huvudinnehåll

Provtagning hemma ny trend - testa dig för sjukdomar

Ett hemtest öppnas.
Hemtester från hela landet öppnas och analyseras i ett laboratorieföretag i Helsingfors. Ett hemtest öppnas. Bild: Yle/Niklas Fagerström hemtest,Urinprov

Finländare har blivit allt mer intresserade av självprovtagning i hemmet - man kan alltså få reda på om man har en viss sjukdom, med hjälp av ett test som man beställer hem via nätet.

Varje dag kommer hundratals hemtester per post till företaget Förenade Medix Laboratorier i Helsingfors, den största aktören i Finland som tar emot sådana här prover.

I praktiken handlar det om hud, saliv, urin och avföring som finländare har skickat hit för analys. Antalet prover har ökat stadigt under senare tid.

– De kommer till det här rummet där paketen öppnas, och härifrån flyttas proverna till särskilda laboratorier, berättar den medicinska direktören Sakari Jokiranta.

Med hjälp av hemprovtagning kan man få diagnos för flera olika sjukdomar; bland annat för klamydia, gonorré, springmask, HPV och salmonella.

– De vanligaste är klamydia och gonorré. Det är inte så lätt, särskilt inte för män, att gå till läkaren och säga att man har besvär, och att man misstänker en könssjukdom, fortsätter Jokiranta.

Pia Kalliokoski kontrollerar en apparat som analyserar klamydia- och gonorréprover med en automatisk PCR-metod.
Pia Kalliokoski kontrollerar en apparat som analyserar klamydia- och gonorréprover med en automatisk PCR-metod. Pia Kalliokoski kontrollerar en apparat som analyserar klamydia- och gonorréprover med en automatisk PCR-metod. Bild: Yle/Niklas Fagerström analys,pia kalliokoski

Gratis för vissa

De flesta proverna kommer från Vanda och Tammerfors, eller studenthälsovården, eftersom de subventionerar tjänsten så att det är gratis för patienterna. Annars kostar det några tiotals euro.

Till exempel i Vanda tas redan 15 procent av labbproverna i hemmen i stället för på vårdcentralen.

Många upplever också att det är lättare med hemprovtagning - särskilt om det är långt till närmaste vårdcentral.

– Det är så mycket lättare att bara beställa provet eller materialet hem, ta provet där och skicka till centrallaboratoriet, säger Jokiranta.

Resultatet får man sedan till exempel genom att logga in på den officiella webbplatsen Kanta.fi.

Sakari Jokiranta
Sakari Jokiranta, medicinsk direktör på Förenade Medix Laboratorier. Sakari Jokiranta Bild: Yle/Niklas Fagerström sakari jokiranta

Effektivt, men nackdelar finns

Att folk testar sig hemma är också i linje med regeringens strävan om att effektivera vården - distanstesterna avlastar samtidigt hälso- och sjukvården.

– Hälsovårdssystemet kan fungera utan att patienten kommer till laboratoriet i vårdcentralen. Och därför kan personalen koncentrera sig på andra viktigare saker, påpekar Jokiranta.

Det finns ändå nackdelar och begränsningar. Till exempel kan man misslyckas med att ta provet på rätt sätt. Antalet sjukdomar som kan kan testa sig för begränsas också av att man inte kan skicka in blodprover.

En utmaning är dessutom att alla inte kan använda de digitala tjänster som behövs för att beställa ett hemtest och se resultatet. Vissa apotek har ändå börjat hjälpa till med det.

Läs också