Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeåelever kan få 150 meter lång tillfällig skola

Aleksis Kiven koulu i Sjundeå.
Aleksis Kiven koulu ligger alldeles i centrum av Sjundeå. Aleksis Kiven koulu i Sjundeå. Bild: Yle/Malin Valtonen aleksis kiven koulu i sjundeå,Sjundeå

Eleverna i Aleksis Kiven koulu borde så fort som möjligt få flytta in i en tillfällig skolbyggnad. Den ska kommunen låta bygga på åkerområdet norr om sportplanen. Området kallas också för Sjundeås hjärta.

Det här är ett förslag som kommunstyrelsen i Sjundeå nu ska ta ställning till.

Eleverna i Aleksis Kiven koulu måste i rask takt flytta ut från sin skolbyggnad i Sjundeå centrum på grund av dålig inomhusluft.

Tillfällig lösning

Om Sjundeåeleverna i tre år går i barackskola på åkern blir prislappen för kommunens del drygt 1,9 miljoner euro. Hyran för lokalerna uppgår till runt 1,3 miljoner euro och runt 600 000 euro går åt till att bygga grunden.

Det billigaste alternativet för kommunen är att skolbaracken byggs i en plan vilket innebär att byggnaden skulle bli 120-150 meter lång.

Det billigaste alternativet för kommunen är att skolbaracken byggs i en plan vilket innebär att byggnaden skulle bli 120-150 meter lång.

Det är fortfarande öppet om kommunen som permanent lösning väljer att satsa på en renovering av byggnaden där Aleksis Kiven koulu nu har sin verksamhet eller om det blir aktuellt med nybygge.

Snabba ryck

Tekniska nämnden begär nu tillstånd av kommunstyrelsen och vidare av kommunfullmäktige att konkurrensutsätta bygget av tillfälliga skollokaler.

Nämnden ber också om lov att följa den nuvarande planen och så fort som möjligt placera den tillfälliga byggnaden på det tilltänkta området.

Luftbild visar framtidens kommuncentrum i Sjundeå med det nya området som Asuntosäätiö planerar och förverkligar.
Så här såg planen ut för Sjundeås hjärta 2010. Luftbild visar framtidens kommuncentrum i Sjundeå med det nya området som Asuntosäätiö planerar och förverkligar. Bild: Sjundeå kommun asuntosäätiö

Sjundeå kommun har planerat ett bostadsområde på den plats där den tillfälliga skolbyggnaden nu ska stå. Det var i samband med det planeringsarbetet som området fick namnet Sjundeås hjärta.

Läs också