Hoppa till huvudinnehåll

Slukhålet fascinerar och förundrar bybor

Sjunkhålet i Aijala i Kisko.
Vägen och markområdet kring slukhålet är avspärrat. Sjunkhålet i Aijala i Kisko. Bild: YLE/Paula Koskinen Slukhål,Aijala,Kisko,kisko

Drygt hundra personer som bor i byn Aijala i Kisko fick finna sig i att den enda vägen till byn var avskuren.

Räddningsverket hade stängt av vägen och undersökte om den är farlig att använda eller inte. Vägen öppnades vid 15-tiden på torsdag, men var avstängd på grund av det slukhål som har uppstått i närheten, ett stort markområde som har rasat.

Det är frågan om ett gammalt gruvområde där själva gruvan stängdes på 1958, men av någon anledning har gruvan kollapsat.

De första tecknen på att något hade hänt var att stora mängder vatten rann över Aijalavägen, berättar Veikko Laine som bor i trakten.

- Man såg att vattnet hade kommit upp till markytan. Sidu, en kvinna hade kört här på tisdag eftermiddagen, då syntes ingenting. Så på natten har det här hänt, säger Laine.

Veikko Laine.
Veikko Laine. Veikko Laine. Bild: Yle/Linus Hoffman Aijala,veikko laine

- Igår onsdag gick jag här vid 11-tiden på förmiddagen för att se efter hur det riktigt ser ut? Slutligen gick jag fram till slukhålets kant. Nej, vad är det här, tänkte jag. Sedan började vi ringa till frivilliga brandkåren och sedan började det hända, berättar Veikko Laine.

Slukhålet är cirka 25 gånger 25 meter och marken har sjunkit ner mellan 5 och 10 meter.

Slukhålet i Aijala 9.2.2017.
Slukhålet i Aijala 9.2.2017. Bild: Egentliga Finlands Räddningsverk Slukhål,Aijala,Kisko,gruvras

På torsdagen hade en del bybor samlats kring den avstängda vägen och förundrade sig över fenomenet.

- Nu kan vi inget göra utan bara stå här och fundera. Vad är det här för någonting? skrattar Veikko Laine

- Jag skulle gissa att eftersom det finns större håligheter i marken så där har troligen taket i gruvan gett efter, funderar Laine. Sanden och gruset som rasade ner har tryckt ut vattnet. Gångarna är ju vattenfyllda, menar Laine.

På 1950-talet kollapsade en annan gruva

På 1950-talet fanns det i området en motsvarande gruva som man var rädd för att skulle rasa.

Skylt som förbjuder tillträde till Outokumpus gamla gruvområde i Aijala by i Kisko.
Outokumpu har haft flera gruvor i området. Skylt som förbjuder tillträde till Outokumpus gamla gruvområde i Aijala by i Kisko. Bild: Yle/Linus Hoffman Aijala,Outokumpu Abp,gruvdrift

- Metsämonttu kallades det området, säger Veikko Laine, där hände samma sak att gruvan kollapsade.

Förutom bybor och journalister är också gruvexpert och räddningsverkets personal på plats vid slukhålet.

- Här borde man öppna café nu! skrattar Laine.

Gammalt gult höghus i sten i byn Aijala i Kisko.
Höghuset i närheten av slukhålet riskerar inte att rasa. Gammalt gult höghus i sten i byn Aijala i Kisko. Bild: Yle/Linus Hoffman Aijala,höghus,Kisko

Experter har granskat området för att avgöra hur farligt det är. Cirka 200 meter från slukhålet finns ett höghus, men räddningsverket har konstaterat att huset inte riskerar att rasa eftersom det står utanför det före detta gruvområdet.

Området hålls ännu avgränsat och bevakas dygnet runt. I fortsättningen avgränsas området med ett högt fast staket och gropen efter raset börjar fyllas igen. Hur länge arbetena kommer att pågå är enligt Räddningsverket svårt att uppskatta.

Aijalantie öppnades på eftermiddagen för trafik som tillåter körning till tomterna med en viktbegränsning på 8 ton.

Artiklen uppdaterades 9.2.2017 kl.16.30 efter att byvägen igen öppnats.

Läs mera:

Stort markområde rasade i Salo

Ett stor grop har bildats i byn Aijala i Kisko i Salo, nära gränsen till Västnyland. En stor mängd mark har rasat plötsligt och nu har en tio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop bildats vid en vägkorsning i Kisko.

Läs också