Hoppa till huvudinnehåll

Stort markområde rasade i Salo

Gropen i Aijala i Kisko
Gropen i Aijala i Kisko Gropen i Aijala i Kisko Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Kisko,gropar,gruvdrift

En stor grop har bildats i byn Aijala i Kisko i Salo, nära gränsen till Västnyland. En stor mängd mark har plötsligt rasat och nu har en tio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop bildats vid en vägkorsning i Kisko.

På området fanns tidigare en gruva, som stängdes 1958.

Ingen har skadats, men myndigheterna har avgränsat ett stort område kring gropen eftersom det är osäkert om marken kommer att rasa ytterligare. Tidigare övervägde man att evakuera ett höghus, som finns nära gropen. Myndigheternas undersökningar visar ändå i det här skedet att gruvan inte utsträcker sig under höghuset. Myndigheterna är ändå beredda på att evakuera huset om läget ändras.

Karta som visar var Aijala är beläget
Karta som visar var Aijala är beläget Bild: Google Aijala

Räddningsverket har avgränsat området och myndigheterna ska utreda saken under dagens lopp tillsammans med markägare och gruvans ägare. En expert som är specialiserad på gruvor och grottor vid Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) kommer också att delta i utredningarna.

- Vi informerades om det här på onsdagen på dagen, om att en stor mängd mark har rasat i byn Aijala. Det berättar brandmästare Kari Alanko vid räddningsverket.

Höghus i Kisko
Höghusen 200 meter från raset är inte i riskzonen. Höghus i Kisko Bild: Yle/Linus Hoffman Kisko,slukhål

Tusentals kubikmeter vatten runnit ut

Enligt Alanko har tusentals kubikmeter vatten kommit ut ur marken vid gruvans tidigare öppningar. Vattnet har runnit ut i skogen och på åkrar. Aijalantie var stängd under en del av dagen, men har nu delvis öppnats upp för trafik för fordon som väger högst 8 ton.

Det är ännu oklart vad som orsakade markraset.

Räddningsverkets bil har spärrat av en väg nära gropen i Aijala i Kisko.
Räddningsverket hade spärrat av ett större område kring gropen i Aijala i Kisko i Salo. Räddningsverkets bil har spärrat av en väg nära gropen i Aijala i Kisko. Bild: Yle/ Paula Koskinen salo,Aijala

- Det vet vi inte. Men det är ett gammalt gruvområde där man har utvunnit malmfyndigheter. Gruvan är fylld med vatten. Någonting i gruvans nedre delar har säkert brustit, som har gjort att marken har rasat och vattnet kommit upp till ytan, fortsätter Alanko.

Jourhavande brandchef Kari Alanko vid Egentliga Finlands Räddningsverk.
Jourhavande brandchef Kari Alanko vid Egentliga Finlands Räddningsverk. Jourhavande brandchef Kari Alanko vid Egentliga Finlands Räddningsverk. Bild: Yle/Linus Hoffman brandchefer,egentliga finlands räddningsverk

Perniönseudun Lehti var först ute med nyheten om gropen.

Artikeln uppdaterades 9.2.2017 klockan 9:06 med utförligare information om markraset, och klockan 15.06 då vägen öppnats för trafik till tomterna.

Läs mera:

Slukhålet fascinerar och förundrar bybor

Drygt hundra personer som bor i byn Aijala i Kisko fick finna sig i att den enda vägen till byn var avskuren.