Hoppa till huvudinnehåll

Strandvall gick framåt i Iran: "Flera finländare har det högre tempot i sig"

Under sin tid som proffs i Iran fick Sebastian Strandvall vänja sig med ett betydligt högre tempo som kräver mer av både kropp och knopp. Han är övertygad om att fler finska spelare har ett högre tempo inom sig, men behöver utsättas för rätt spelmiljö.

Sebastian Strandvall återvände till Vasa och VPS under sommaren 2016, men fick vänta länge och väl innan speltillståndet klarnade.

När han väl kom in i hetluften igen var det mot slutet av den säsong som gav en fjärde plats för Vasalaget och en ny möjlighet att kvala in till Europa League.

"Inte det namnstarkaste laget på pappret"

– Vi gjorde en jättebra säsong, laget tog ett väldigt stort kliv framåt och gjorde dessutom ett väldigt bra resultat med tanke på de stora förändringar vi gick igenom.

– Dessutom var vårt lag inte det namnstarkaste på pappret, så resultatmässigt var det ett riktigt bra år, minns Strandvall.

Sebastian Strandvall gjorde mål igen när VPS vann på hemmaplan.
Strandvall gjorde tre mål på 20 matcher ifjol. Sebastian Strandvall gjorde mål igen när VPS vann på hemmaplan. Bild: Samppa Toivonen / All Over Press Sebastian Strandvall

Inför 2017 är förändringarna inte gigantiska, även om några nyckelspelare redan lämnat klubben.

VPS har varit i topp-4 i Finland under tre av de fyra senaste säsongerna och för Strandvall är det självklart att man ska hålla sig på den nivå man etablerat.

– Tanken och visionen är att vi ska vara ett topplag mer än bara i språklig bemärkelse då man stirrar på tabellen. Målet är att vara en toppklubb i Finland och facit de senaste har varit bra med ett undantag. För min del åtminstone är siktet inställt på att den utvecklingen ska fortsätta.

"Flera finska spelare har det högre tempot i sig"

Personligen utvecklades Strandvall en hel del under sina år utomlands. Efter en period i Österrike blev det spel i Iran och Rah Ahan Crystal FC.

Även om slutet på tiden i Iran inte var lyckad blickar Strandvall tillbaka på en lärorik period.

Sebastian Strandvall kolla sitt program för träningen med VPS.
Strandvall kollar sitt individuella träningsprogram. Sebastian Strandvall kolla sitt program för träningen med VPS. Bild: Yle/Antti Koivukangas Sebastian Strandvall,Vaasan Palloseura

– Fotbollsmässigt gick jag ändå framåt i Iran. Tempot i spelet var högre än i Finland och präglades av snabba löpningar och mycket snabba beslut. Det utvecklade mig, säger Strandvall och fortsätter.

– Jag tror flera finska spelare har det högre tempot inom sig men har svårt att få fram det innan man utsätts för en spelmiljö där man tvingas agera snäppet snabbare. Där tror jag att jag gått framåt, och syftet är att bibehålla den nivå. Det är lätt att man lite faller tillbaka när man kommer hem, men tack och lov gynnar VPS spelsätt min utveckling då vi försöker spela bollen snabbt. Det hjälper mig hänga kvar i ett högre tempo.

Måste göra fler mål

Under Petri Vuorinens regi dominerar VPS bollen på ett helt annat sätt än hans företrädare. Också statistiken från säsongen 2016 avslöjar att VPS var ett av de lagen som förvaltade bollen mest av alla. Däremot haltade målskyttet (36 mål på 33 matcher).

– Nästa steg är att utveckla spelet så att vi blir ännu bättre och publiken får ha ännu roligare på Sandviken. Ibland blev publiken på hemmaarenan lite nervös när vi spelade väldigt långt nere, nu gäller det att ta nästa steg och bli ännu bättre så att vi kan göra flera mål och göra det mer publikvänligt och effektivt, och nå ännu bättre resultat, säger Strandvall.

Tummen upp för ny cup

Resultat är något som VPS får chansen att nå redan under vinterhalvåret i och med det nya sättet att spela Finlands cup på. Bland annat laddar man för match mot forne ligarivalen FF Jaro i Vasa på lördag.

– Jag tycker det är en jättebra förnyelse. Det finns säkert små justeringar kvar att göra för att få helheten bättre, men det går åt rätt håll. Alla förändringar ställer till olika problem för många lag, men när vi anpassat oss bättre till den här verkligheten kommer det att bli bra, menar Strandvall.

Sebastian Strandvall laddar för ny säsong med VPS.
Sebastian Strandvall redo för ny säsong i Vasa. Sebastian Strandvall laddar för ny säsong med VPS. Bild: Yle/Antti Koivukangas Sebastian Strandvall,Vaasan Palloseura

Han ser också i den nya strukturen en möjlighet att forma om Europaspel för det lag som vinner cupen. I dagsläget är till exempel speldatumet för finalen i Finlands cup spikat.

– Det vore kanske en idé att slutföra cupen innan ligan sparkar igång, att gå ända fram till finalen innan serien börjar, funderar Strandvall.

– Nu är finalen först på hösten, man kunde ändra så att vinnaren i cupen kunde koras redan på våren och få chansen att kvala in till Europa League redan samma år. Vi får se vart utvecklingen går, men det är bra att man försöker hitta nåt nytt även om det kanske gör ont i början.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport