Hoppa till huvudinnehåll

SVT-journalist dömd för människosmuggling

Fredrik Önnevall
SVT säger att de förstår att Önnevall (på bilden) agerade humanitärt i fallet. Fredrik Önnevall Bild: Carl-Johan Söder/SVT fredrik önnevall

En journalist vid Sveriges Television har dömts till villkorlig dom med samhällstjänst för människosmuggling efter att ha hjälpt en 15-årig syrisk pojke till Sverige från Grekland.

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två medarbetare hade under inspelningarna av en dokumentär i Grekland träffat en 15-årig flykting - som de sedan tog med till Sverige.

När serien sändes blev SVT-medarbetarna polisanmälda för människosmuggling.

Chefsrådmannen Kristina Andersson säger till Sveriges Radio att det är klart att de har varit medvetna om att han reste med falska ID-handlingar och inte hade rätt att komma till Sverige.

Pojken hade hotat hoppa från bro

Fredrik Önnevall och hans medarbetare spelade in tv-serien Fosterland sommaren 2014 när de tog pojken till Sverige.

De medger att de fört in honom men Önnevall säger att han inte hade något val eftersom det inte fanns någon annan som kunde hjälpa pojken.

Önnevall kommer att överklaga domen.

– Jag hoppas att en annan rättsinstans kommer fram till att det slutar med en friande dom. Jag menar att det finns lika mycket juridiska möjligheter för att fria som att landa i tingsrättens slutsatser. Jag delar inte den slutsats de har dragit, säger han.

Tingsrätten i Malmö gav ett mildare straff än vad åklagaren yrkat på eftersom de dömda inte har dömts förut och inte förväntas begå brott igen.

SVT säger att de har fullt förtroende för Önnevall och att han kommer att fortsätta jobba normalt.