Hoppa till huvudinnehåll

Vad ska man göra när skulderna växer?

Många av oss befinner sig någon gång i en situation där pengarna är slut och det finns en räkning att betala. Om den situationen uppstår ofta och skulderna hopar sig kan man få gratis hjälp av kommunens skuldrådgivning.

Skuldrådgivaren Satu Sjöblom ser ofta att en negativ spiral har börjat med så kallade snabblån eller SMS-lån. Nuförtiden handlar det ofta också om så kallade kreditlimiter som kostar mycket och vars villkor kan vara svårtolkade.

- Det gäller att vara noggrann och förstå vad det är som skrivs. Om man läser att räntan endast är 3% så kan det låta bra och förmånligt. Men om det är en månadsränta på 3% som kreditgivaren skyltar med, så blir årsräntan 12 gånger större, påpekar Satu.

Senast då man märker att man tar lån för att betala av andra lån så ska man söka sig till skuldrådgivningen.― Satu Sjöblom, skuldrådgivare

Så om man märker att pengarna inte räcker till för att täcka utgifterna, så ska man hellre vända sig till skuldrådgivningen än att ta nya skulder.

-Ett nytt kreditkort kanske gör så att man klarar sig en stund, men det gör bara skulderna och problemen större, säger Satu.

Senast då man märker att man tar lån för att betala av andra lån så ska man söka sig till skuldrådgivningen.

- I många fall kommer man så sent till oss att goda ekonomiska råd inte hjälper mera.

Visa-kreditkort.
Kreditkort kan vara bra att ha, men man ska inte bygga sin ekonomi kring dem. Visa-kreditkort. Bild: EPA / JOERG CARSTENSEN kreditkort

Olika alternativ för att bli skuldfri

En möjlighet man har när skulderna har vuxit sig okontrollerbart stora, är att man får hjälp med att arrangera skulderna. I korthet går skuldarrangemanget ut på att man ser över alla skulder, utgifter, inkomster och tillgångar. Sedan försöker man komma överens med borgenären (den man är skyldig pengar) om hurdan avbetalningsplan som båda är nöjda med.

Man kan även, med hjälp av garantistiftelsen som borgenär, få ett banklån med lägre ränta för att betala bort de dyra skulderna och/eller krediterna.

- Kommer man inte överens med borgenären kan man få ett domstolsbeslut på sanering av skulden. Vid skuldsanering förbinds den skuldsatte att i ett visst antal år betala alla överlopps pengar man har till borgenären, förklarar Satu.

Som överlopps räknas då allt som överstiger 532 euro efter att boendet är betalt. Är man gift/sambo går gränsen vid 448 euro per person. När man i det överenskomna antalet år har betalat enligt ovanstående modell, raderas den skulden som finns kvar.

Alla kommuner är skyldiga att erbjuda gratis skuldrådgivning

Alla kommuner är skyldiga att erbjuda gratis skuldrådgivning till alla sina invånare. Så om du känner att du inte längre har kontroll över din ekonomi så lönar det sig definitivt att vända sig till kommunen och be om hjälp.

Här nedanför kan du se hela Sex & Sånts avsnitt om parförhållanden och ekonomi. Där presenteras olika sätt att göra den gemensamma ekonomin rättvis.

Sex & sånt

Skriv till Sex och Sånt

Skriv till Sex & sånt-podden

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Medicin och andra knep mot tidig utlösning

  Att vara närvarande under sex kan vara bättre än medicin.

  Ett medellångt samlag är kortare än Metallicas låt Nothing else matters. Så till skillnad från vad många kanske tror är det inte så att man måste hålla ut i en halvtimme för att vara ”normal”. Men kommer man för tidigt finns det knep att ta till.

 • Sex med HIV-positiv, är jag smittad?

  Smittad om jag hade sex med en som är HIV positiv?

  Jag har haft sex med en som är HIV-smittad. Hon berättade dagen efter det att vi hade sex. Är det 100% att jag är smittad, eller finns det en chans att jag inte är det?

 • Avbrutet samlag - hur stor risk att bli gravid?

  Chans att bli gravid vid avbrutet samlag?

  Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan?

 • Är jag bög?

  Betyder det att jag är bög?

  Jag är en pojke i militären med ett mentalt problem. Jag har en flickvän, men jag har börjat se på andra män på ett sexuellt sätt. Jag undrar om det är normalt att i ett så här sent skede i livet inse att man kan vara bög? Men en annan sak är att jag ibland när jag står och väntar på duschturen och ser de andra duscha så är det lite genant att stå och köa med ett halv stånd på hela tiden, hur ska ja bära mig åt att kunna gå och duscha utan att behöva skämmas ögonen ur mig ... snälla hjälp mig.

 • Kan någon någonsin tycka om mig?

  Hur kan någon vara intresserad va mig?

  Jag har aldrig haft ett förhållande. Det är inte det att jag inte vill eller är intresserad, men jag har dåligt självförtroende. Ur min synpunkt kan jag inte se hur någon skulle vara intresserad av mig. Jag har många vänner, både brudar och karlar men jag lyckas inte bli mer än vän med karlarna, friendzoned. I min hjärna ser jag det som en omöjlighet att någon skulle kunna bli intresserad av mig. Hur ska jag få ett bättre självförtroende, våga testa på förhållande? Mår dåligt över detta.

 • Är jag pedofil?

  Räknas jag som pedofil?

  Jag är en 25-årig tjej som har haft sex med en tio år yngre kille. Kan jag räknas som pedofil då?

 • Var får jag undersöka min bröst?

  Får man undersöka sina bröst gratis någonstans?

  Hej, är en tjej på 21 år som undrar om man gratis får fara och kolla sina bröst? Vart far man då? Man ska ju själv kolla sina bröst efter mensveckan, men det gör man ju inte ofta. Om man är osäker kan man väl fara någonstans?

 • Varför vill alla ha sex?

  Varför vill så många ha sex med varandra?

  Hej! Jag har undrat jättelänge varför många vill ha sex med varandra hela tiden?

 • Vill ha barn - när har jag ägglossning?

  Har jag ingen ägglossning eller gör jag något fel?

  Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

 • Varför skäms vi över sex?

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor.

  Sexpartners, fetischer och oskuld. Allt kan ge skamkänslor. Men varför skäms vi egentligen över sex och sexualitet? Och hur kan vi få bort skammen?