Hoppa till huvudinnehåll

Vill du hjälpa oss förena Finland i ett stickmönster?

Stickade maskor i närbild
Stickade maskor i soluppgång Stickade maskor i närbild Bild: Yle/Lee Esselström Spinnande & stickning

Vill du hjälpa till och utveckla en helt ny Strömsöprodukt? Något som förenar hela Finland och samtidigt blir en hyllning till hundraåringen.

Nu efterlyser vi stickmönster till ett stickprojekt där tanken är att hela Finland ska finnas representerat i en stickad rand från varje del av vårt land. Varje rand kommer att vara 3 - 12 maskor hög och mönstret ska vara stickat i en färg med avvikande bottenfärg. Stickningen sker på rundsticka med slätstickning, inga spets eller hål mönster. Skicka inte in ett färdigt stickat alster utan bara ritat rutmönster för en figur eller symbol som upprepas efter varandra flera gånger.

Vi söker ständigt nya sätt att göra tv och samarbeta med er tittare. Över 60 personer teststickade Strömsövanten med mönster inspirerat av Strömsös veranda. Mer än 1000 bidrag skickade ni in till vår virkningsinstallation och nu har du chansen att delta i ett nytt projekt!

Varför stickning igen? Jo därför att av er 647 personer som röstade på vilka hantverkstekniker ni vill se i Strömsö våren 2017 så kom stickning på tredje plats. Och vi vill förstås uppfylla era önskningar.

Vilket mönster tycker du ska vara med?

Vi försöker samla in historiska och traditionella mönster. Har du kännedom om något mönster du tycker borde vara med? Rita då gärna av det och skicka in det tillsammans med en kort förklaring på ursprung och din motivering till att du tycker att mönsterranden ska vara med. Du får också själv hitta på en mönsterrand och skriv då gärna varför du tycker att din rand representerar den del av Finland där du bor, eller vad som gett dig inspiration.

Du behöver inte kunna sticka själv eller kunna rita stickmönster själv för att delta. Har du t ex ett gammalt stickat plagg i din ägo med något mönster du tycker borde vara med så går det bra att skicka in ett fotografi på det också. Då bör bilden vara tagen i bra belysning och så nära att jag kan se maskorna skilt och rita av mönstret. Kom då ihåg att även skicka in historik och motivering till ditt bidrag. Det är inte tillåtet att skicka in någon annans nya design utan dens tillåtelse.

Mönstret kan skickas per post till Strömsö, PB 1000, 65101 Vasa - märk brevet med "100 stickmönster". Alternativt per e-post till lee.esselstrom@yle.fi senast den 5.3.2017.

Idé och inspiration

Min idé är att göra en halstub med mönsterränder som representarar Finlands mångfald samtidigt som delarna tillsammans blir en vacker helhet. Beroende på antal bidrag som kommer in så kommer vi att göra ett urval till halstuben men alla mönster publiceras i en skild artikel. Kommer det in en stor mängd förslag så får vi kanske sticka upp en lång kjol eller klänning där alla bidrag finns med. Kanske vi då dessutom hittar någon som kan bära den på Självständighetsbalen i december? Drömma stort är alltid tillåtet, eller hur?

Inspirationen till det här projektet har jag fått när jag tänkt på alla fantastiska tröjor, sockor och vantar som stickats i vårt land. Jag tänker på landskapsvantarna, Jussipajtan, Korsnäströjan, Vöråtröjan, hantverk från Lappland och Karelen. Visst är det fint när vi har lokalt hantverk att vara stolta över! Min dröm är att förena spår av allt detta i ett nytt stickprojekt tillsammans med er. Hoppas att du vill vara med på ett hörn!

Mönstret publiceras i sin helhet efter bandningen.

Suomenkielinen versio artikkelista

Mönsterstickade vantar
Kanske någon mönsterrand från Lappfjärdsvatarna borde få vara med? Mönsterstickade vantar Bild: Yle/Lee Esselström Lappfjärd (musikstycke),vantar

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.