Hoppa till huvudinnehåll

Byggföretag vill ha öppen detaljplan för Travdalen i Vasa

en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig.
Arkitektbild av hur Travdalen skulle kunna se ut. en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig. Bild: Vasa stad travdalen

Byggentreprenörer vill helst inte se att detaljplanen för det nya bostadsområdet Travdalen i Vasa görs alltför ingående. På så sätt får de mer fria händer att ändra saker än om den är så att säga färdig tänkt. Det säger planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges på Vasa stad.

- Det är något som vi också har tänkt. Stadsbilden och stadsstrukturen är klar, byggnaderna ska stå längs gatorna och ha innergårdar - det är klart. Men annars kan det leva. Det var rätt nära det vi har tänkt.

Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges står på travbanan och pekar på en karta över hur bostadsområdet på Travbanan kommer att se ut.
Oliver Schulte-Tigges håller upp ritningarna på det nya bostadsområdet Travdalen. Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges står på travbanan och pekar på en karta över hur bostadsområdet på Travbanan kommer att se ut. Bild: Yle / Axel Brink travbanan i vasa,Vasa

Under torsdagen var Schulte-Tigges med och presenterade planerna för det nya bostadsområdet Travdalen för byggfirmor på en workshop i Vasa. Bostadsområdet ska byggas där den gamla travbanan finns i dag.

Sex byggfirmors representanter dök upp och alla verkade intresserade att delta i projektet. Schulte-Tigges hade dock önskat att fler hade dykt upp på mötet. Han hade hoppats på 10-15 byggfirmor.

Blir inget vanligt bostadsområde

Idén är att den nuvarande travbanan kommer att bli en levande, urban bostadsmiljö med ett torg, service och bostäder i såväl höga som låga hus. Mellan 2 000 och 2 500 personer ska bo i det nya området.

Det är inte bara affärer som ska fylla affärslokalerna i bottenvåningarna på höghusen. Det kan också handla om till exempel ungdomslokaler.

- Vi hoppas att vi får sådana verksamheter dit som är en naturlig del av en stad. Men det blir inte lätt med det system vi har idag, säger Schulte-Tigges.

Därför är han nöjd att de hade en bra diskussion om saken med byggentreprenörerna. Annat som diskuterades på workshopen var parkering, allmänna innergårdar och överlåtelse av tomter.

I mars ordnas ett möte för allmänheten när planerna för vad som ska hända med det gamla travbaneområdet i Vasa presenteras. Datum för det mötet är inte fastslaget än.

Arbetet med detaljplanen fortgår just nu, tanken är att ett utkast av den ska vara klar före sommaren. Går allt vägen blir det byggstart av området 2020.

Läs också