Hoppa till huvudinnehåll

Explosioner i Göteborg ”kan vara terrorbrott” – misstänkta har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen

Polisavspärrning i Eskilstuna.
Polisavspärrning i Eskilstuna. Bild: EPA/PONTUS STENBERG SWEDEN OUT avspärrning

Tre personer med kopplingar till den nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har häktats misstänkta för tre sprängdåd i Göteborg under vintern. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Den svenska säkerhetspolisen Säpo utreder fallen. I nuläget utreds explosionerna som två fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett fall av försök till det samma, men enligt åklagaren kan man inte utesluta att gärningen kan komma att bedömas som terrorbrott.

NMR förnekar inblandning i explosionerna.

- Nordiska motståndsrörelsen är en politisk kamporganisation och ägnar sig inte åt denna typ av verksamhet. Hade vi ägnat oss åt eller främjat sprängningar av bokcaféer hade det varit omöjligt för oss att fortsätta bedriva laglig politisk verksamhet, vi hade alla suttit bakom lås och bom, skriver rörelsen på sin hemsida.

Åklagare Mats Ljungqvist betonar i Dagens Nyheter att utredningen för tillfället fokuserar på individerna, inte organisationen. Vilka slutsatser som kan dras om medlemskap i NMR klarnar först i ett senare skede av utredningen.

Två bomber detonerade

Av de tre häktade misstänks en 50-årig man för att ha deltagit i alla tre explosioner. De två andra misstänks vara inblandade i en explosion var.

Den första av bomberna detonerade i Syndikalistiskt Forum i centrala Göteborg i november. Ingen kom till skada men explosionen beskrevs som kraftig.

Den andra explosionen inträffade på en flyktingförläggning i Västra Frölunda i januari. En man förlorade båda sina ben och fick splitter i hela kroppen i explosionen.

Den tredje bomben hittades innan den detonerade på en flyktingförläggning på campingområdet Lilleby i staden Torslanda.

Motståndsrörelsen växer

Dessa händelser är bara början på en ny våldsvåg, säger Christer Mattson, forskare vid Göteborgs Universitet till SVT.

Han har följt NMR länge och har redan sedan en tid tillbaka sett att antalet medlemmar växer och aktiviteten ökar.

– Utan tvekan så har dom vuxit väldigt kraftigt under tio år. Och den största tillväxten är de senaste fem åren. Det beror dels på att andra nazistiska rörelser har minskat i omfattning, men också på att man lyckats dra till sig personer som aldrig tidigare, mig veterligen, varit aktiva i den här typen av rörelser, säger han och konstaterar att det vi ser hända just nu troligtvis bara är början på en ny våldsvåg i Sverige, säger Mattson till SVT.

Läs också