Hoppa till huvudinnehåll

Företag från Singapore går in i gruvbolaget Terrafame

Trafiguras vd Jeremy Weir
Trafiguras vd Jeremy Weir i Helsingfors på gruvuppköp. Trafiguras vd Jeremy Weir Bild: Yle / Magnus Swanljung Terrafame,jeremy weir

Företaget Trafigura från Singapore går in i gruvbolaget Terrafame. Också finansieringskoncernen Sampo Abp går in i Terrafame. Staten behåller 85 procent av aktierna.

Staten har sålt en minoritetsandel i gruvbolaget Terrafame Group. Priset är 250 miljoner euro. Skattebetalarna har tidigare pumpat in en halv miljard euro i Terrafame, eller Talvivaara som bolaget tidigare hette.

Trafigura är ett företag som bland annat handlar med råvaror. Trafigura är registrerat i Singapore, men har sitt huvudkontor i Geneve.

– Två tredjedelar av vår business är i oljehandel och en tredjedel är i gruvindustrin, berättade Trafiguras vd Jeremy Weir vid presskonferensen.

Trafigura har verksamhet i 80 länder i världen.Trafigura kommer att köpa all sin nickel-koboltsulfid av Terrafame och 80 procent av zinksulfiden.

– Jag är nöjd med den uppnådda finansieringslösningen. Den är länge väntad och mycket välkommen. Terrafame har nu alla förutsättningar för gruvdrift på ett miljömässigt ansvarsfullt och ekonomiskt framgångsrikt sätt, konstaterar näringsminister Mika Lintilä.

Nickelgruvan i Talvivaara med en trasig stoppskylt.
En trasig stoppskylt vid nickelgruvan i Talvivaara Nickelgruvan i Talvivaara med en trasig stoppskylt. Bild: Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa Terrafame,Talvivaara,gruvdrift

Staten behöver inte pumpa in mer pengar

Näringsministern säger att statens mål är att se till att miljösäkerhet, privat finansiering, produktiv verksamhet genomförs.

– Enligt vår bedömning behöver Terrafame hädanefter inte längre någon tilläggsfinansiering från staten.

Staten måste rädda gruvbolaget från konkurs år 2015. Företaget har klarat sig bättre på sistone främst på grund av stigande råvarupriser på världsmarknaden.

– Det här är ett bättre alternativt än om vi hade varit tvungna att köra ner gruvan, det hade kostat mellan 300 och 500 miljoner euro, säger näringsministern.

Terrafame sysselsätter sammanlagt 950 människor om man räknar med underleverantörerna. Företaget har 600 anställda. Merparten av arbetstagarna är från Kajana och Sotkamo.

– Försäljningen ökade till hundra miljoner euro i fjol. Den kommer att fortsätta att öka märkbart också i år, sade Lauri Ratia som är styrelseordförande i Terrafame.

Gruvindustriförbundets verksamhetsledare Pekka Suomela säger att vi kan vara stolta över Terrafame.

– Tack vare brexit och valet av en viss president har efterfrågan på mineraler stigit i världen, säger Suomela till Yle.

Huvudförtroendemannen Jukka Vetola på Terrafame följde med näringsministerns presskonferens på tv.
Huvudförtroendemannen Jukka Vetola följde med presskonferensen via tv. Huvudförtroendemannen Jukka Vetola på Terrafame följde med näringsministerns presskonferens på tv. Bild: Lehtikuva / Kimmo Rauatmaa Terrafame,Talvivaara,jukka vetola

Facket tillfreds med affären

Fackets huvudförtroendeman Jukka Vetola på Terrafame ser dagens affär som ett tecken på att företaget är på rätt väg.

– Vi trodde alla här att det skulle fixa sig, verksamheten här har satts igång igen och stora investeringar har gjorts i gruvan, så det rådde inget tvivel om att vi kommer att hitta en finansiär, anser huvudförtroendemannen Jukka Vetola.

Han menar att Terrafame är en god business där det finns möjligheter för stora vinster.

– Det var glädjande att höra, Trafigura är verksam i gruvbranschen, så vi utgår ifrån att de har gjort noggranna beräkningar, säger Vetola.

Rykte som miljöbov

Trafigura dumpade miljöavfall i Elefenbenskusten i Afrika för drygt tio år sedan. År 2006 blev tusentals människor i Elfenbenskusten sjuka av det dumpade miljöavfallet. Omkring tusen människor stämde Trafigura. Företaget förnekade att det skulle ha gjort sig skyldigt till något miljöbrott, men betalade 50 miljoner dollar i skadestånd till de drabbade, rapporterade BBC år 2010.

31 000 afrikaner uppger att det fick skador av det dumpade miljöavfallet, skriver the Guardian.

Vd:n Jeremy Weir kallar händelserna "en beklaglig incident". Han säger till Yle Nyheter att som ett resultat har Trafigura antagit öppna processer och ändrat styrningen gällande miljöfrågor.

– Den finländska befolkningen behöver inte rädda för att vi deltar i den här processen (köpet), anser Weir.

Protest i Elfenbenskusten dumpningen av hälsofarligt avfall 2006.
Protester mot hälsofarligt miljöavfall i Elfenbenskusten 2006. Protest i Elfenbenskusten dumpningen av hälsofarligt avfall 2006. Bild: EPA/LEGNAN KOULA Elfenbenskusten,Trafigura,miljöbrott

På frågan om Trafigura är en lämplig partner för Terrafame och Talvivaaragruvan med tanke på koncernens framfart i Afrika kommer näringsminister Lintilä med ett överseende svar.

– Det som har skett där är enligt vad jag förstår deras underleverantörer och vi måste minnas att Trafigura inte kommer hit som en aktör utan som aktieägare och finansiärer, säger Lintilä.

På miljöorganisationen Greenpeace är man inte imponerad av Trafiguras miljöpolicy i Afrika.

– Man kunde åtminstone vara lite misstänksam (mot Trafigura), men man får hoppas att det inte händer något liknande här i Finland, säger Juha Aromaa som är kommunikationschef på Greenpeace.