Hoppa till huvudinnehåll

Guldtränaren Kettunen dumpas – företrädaren tar över innebandylandslaget

Petteri Nykky på förbundets presskonferens.
En nöjd Petteri Nykky är tillbaka i landslaget. Petteri Nykky på förbundets presskonferens. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Petteri Nykky

Petri Kettunen lotsade innebandylandslaget till VM-guld i Lettland i december. Innebandyförbundet meddelar nu att guldtränarens option inte utnyttjas. Det blir Kettunens företrädare Petteri Nykky som får träna Finland i de två kommande världsmästerskapen.

Kettunen hann fungera som landslagstränare i sex år. Efter VM-guldet räknade han med att fortsätta som landslagstränare till VM i Tjeckien år 2018.

– Jag har kontrakt till år 2018 och knappast sägs det upp, sade Kettunen efter VM-guldet till innebandysajten Pääkallo.

Optionen utnyttjas ändå inte utan istället gör Petteri Nykky, Kettunens företrädare, comeback i landslaget.

Dålig julklapp

Strax före jul avslöjade Helsingin Sanomat att innebandyförbundet överväger att inte utnyttja Kettunens option.

– Situationen har förändrats i bemärkelsen att vi får arrangera VM år 2020, sade förbundets ordförande Ismo Haaponiemi den 22 december.

– Vi tittar inte direkt på Pete, utan på en tränare som kunde vara chefstränare under de kommande fyra åren.

Kettunen, som före VM-guldet lotsade landslaget till VM-silver år 2012 och 2014, blev tagen på sängen.

– Det har inte kommit till min kännedom att platsen skulle vara ledig. Det har inte varit tal om det. Jag har möjlighet att fortsätta i fyra år till, sade guldlotsen då.

Cirkeln sluts

Innebandyförbundet meddelar nu att Petteri Nykky tar över landslaget i februari. Kontraktet är fyraårigt och tar slut i januari 2021 och inkluderar därmed de två kommande VM-turneringarna.

– Petteri Nykky är en av världens bästa och mest framgångsrika tränare, som är marinerad och har nått framgång under stor press, konstaterade ordförande Haaponiemi.

Nykky är nöjd över att igen få träna landslaget.

– Det är en hederssak att få träna det finska landslaget, sade Nykky på innebandyförbundet sajt.

Nykky var chefstränare för landslaget mellan år 2004 och 2010 och vann två VM-guld, 2008 och 2010. Petri Kettunen tog över efter Nykky och hann träna landslaget mellan år 2011 och 2016.

Dubbelroll upprör

Efter sitt första tränaruppdrag för det finska landslaget har Nykky mellan år 2011 och 2015 fungerat som Schweiz chefstränare. Under de två senaste åren har 51-åringen dessutom tränat ligalaget Classic.

Ligasäsongen 2017–2018 blir den sista i Classic, efter det fokuserar Nykky på landslaget på heltid.

Helsingin Sanomat skriver med hänvisning till sina källor att dubbelrollen upprör innebandyfolket.

Ligaklubbarna är rädda för att det uppstår en intressekonflikt, Classic kan få en konkurrensfördel om klubbtränaren fungerar som landslagstränare. Dessutom är klubbarna rädda för att landslagstränaren skulle kunna utnyttja konfidentiell information om spelarna.

– Vi har kommit överens om att vi tillåter honom att träna ett klubblag nästa säsong. Rädslan över att landslagstränaruppdraget skulle ge en klubb en fördel elimineras efter det, sade ordförande Haaponiemi till Yle Urheilu.

Samu Kuitunen som har en lång ishockeybakgrund kommer att fungera som assisterande tränare. Den övriga tränarstaben utses under våren.