Hoppa till huvudinnehåll

Jättedemonstrationer mot USA över hela Iran

Hundratusentals iranier deltog i protester mot USA på årsdagen av revolutionen år 1979. I Teheran tågade demonstranterna till frihetstorget i stadskärnan
Hundratusentals iranier deltog i protester mot USA på årsdagen av revolutionen år 1979. I Teheran tågade demonstranterna till frihetstorget i stadskärnan Hundratusentals iranier deltog i protester mot USA på årsdagen av revolutionen år 1979. I Teheran tågade demonstranterna till frihetstorget i stadskärnan Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH teheran

Hundratusentals iranier har demonstrerat över hela landet mot USA och president Donald Trump.

Demonstranter brände amerikanska flaggor och skanderade slagord som "död åt Amerika" då de tågade genom huvudstaden Teheran och andra strostäder för att uttrycka sitt stöd för landets ledning i den växande konflikten med USA.

Protesterna hölls på årsdagen av den framgångsrika revolutionen år 1979 mot den USA-stödda shahen Reza Pahlavi som tvingades i landsflykt.

Irans högsta religiösa ledare Ajatollah Ali Khamenei hade tidigare i veckan uppmanat sina landsmän att fira segern över shahen och att visa att iranierna inte är rädda för amerikanska hotelser.

- Amerika och Trump kan inte göra ett dugg. Vi är redo att offra våra liv för vår ledare Khamenei försäkrade en ung demonstrant i Teheran.

Det har gått 38 år sedan revolutionen mot shahen i Iran. Årsdagen firades med protester mot USA och Donald Trump över hela landet
Det har gått 38 år sedan revolutionen mot shahen i Iran. Årsdagen firades med protester mot USA och Donald Trump över hela landet Det har gått 38 år sedan revolutionen mot shahen i Iran. Årsdagen firades med protester mot USA och Donald Trump över hela landet Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,iran

Rouhani varnade USA

Enligt statliga medier drog miljoner iranier ut på gatorna i alla större städer.

President Hassan Rouhani varnade i ett tal USA för att gå in för en krigspolitik gentemot Iran.

- En del oerfarna figurer i regionen och i USA hotar Iran. De bör veta att hotelser aldrig har fungerat med Iran, sade Rouhani ett tal som sändes direkt i tv och radio.

- Iranierna kommer att se till att de som använder hotelser som ett vapen mot denna nation kommer att ångra sig, tillade Rouhani som är känd som en pragmatiker.

Många iranier anslöt sig till en kampanj på sociala medier när man uppmanade folk att inte längre bränna amerikanska flaggor av respekt för det amerikanska folket. Flaggor brändes ändå bland annat i Teheran
Många iranier anslöt sig till en kampanj på sociala medier när man uppmanade folk att inte längre bränna amerikanska flaggor av respekt för det amerikanska folket. Flaggor brändes ändå bland annat i Teheran Många iranier anslöt sig till en kampanj på sociala medier när man uppmanade folk att inte längre bränna amerikanska flaggor av respekt för det amerikanska folket. Flaggor brändes ändå bland annat i Teheran Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Iran,USA

"Bränn inte USA:s flaggor"

En del iranier anslöt sig till en kampanj i sociala medier där man uppmanade demonstranter att inte längre bränna amerikanska flaggor av respekt för folket i USA.

Kampanjen på Twitter och Facebook tackade också amerikaner som har motsatt sig Trumps kontroversiella inreseförbud för bland andra iranska medborgare.

Både Twitter och Facebook har bannlysts i Iran, men många iranier kringgår förbudet med hjälp av olika dataprogram.

Khamenei har i likhet med många andra iranska ledare konton i bägge sociala medier trots att det i princip är förbjudet.

Trump hotar med nya sanktioner

Iran och USA har hamnat på kollisionskurs efter att Trump skärpte tonen mot Iran och varnade för militära följder om USA eller dess allierade hotas kring Persiska viken.

Trump har också hotat med nya sanktioner efter att Iran nyligen utförde ett test med en ballistisk medeldistansmissil.

Han har trots allt samtidigt även tagit tillbaka sitt kampanjlöfte om att skrota det internationella kärnenergiavtalet med Iran, förmodligen efter råd från Irans ärkerival Saudiarabien.