Hoppa till huvudinnehåll

Litauen använde bilder från Finland i reklamkampanj

Vilnius
Vilnius. Vilnius Bild: Vilnius Tourist Information Centre & Convention Bureau. senamiestis

Litauens turismchef har tvingats avgå efter att det avslöjades att bilder från bland annat Finland användes i en statlig kampanj för att locka turister.

Reklamkampanjen "Lithuania. Real is beautiful" (ungefär "Litauen. Riktigt är vackert") lanserades på sociala medier i oktober.

Kampanjen har kostat 140 000 euro och finansieras av staten. Tanken med kampanjen var att visa Litauens vackra natur.

Nu har det ändå avslöjats att bilder från andra länder också användes, bland annat en bild på en hundsläde från Finland.

Ett exempel på en bild från kampanjen där en bild från Finland användes.
Ett exempel på en bild från kampanjen där en bild från Finland användes. Ett exempel på en bild från kampanjen där en bild från Finland användes. finland

Den statliga turismbyrån försvarade till en början bildvalet och sade att man endast ville kommunicera en känsla.

Det påståendet förlöjligades ändå av internetanvändare och till och med av regeringstjänstemän. Under fredagen lämnade Litauens turismchef Jurgita Kazlauskiene slutligen in sin avskedsansökan.

- Jag har beslutat att avgå som chef för den statliga turismavdelningen, sade Kazlauskiene till journalister.

Reklamkampanjen har lett till en våg av skämtsamma bilder. Under taggen #RealIsBeautiful lägger användare i sociala medier ut bilder på internationella landmärken och hävdar att de är från Litauen.

Hoppa över Twitterpostning

Också Litauens premiärminister Saulius Skvernelis deltog med en bild på EU-komissionens byggnad Berlaymontbyggnaden i Bryssel, med texten:

"Från och med imorgon börjar vi jobba i den nya regeringsbyggnaden i Karoliniskes". Karoliniskes är en stadsdel i huvudstaden Vilnius.

En stund senare publicerade Skvernelis en uppdatering där han lovade att en utredning kommer att göras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes