Hoppa till huvudinnehåll

Nordkalk: Ingen risk för slukhål i Pargas

Gropen i Aijala i Kisko
Gropen i Aijala i Kisko. Gropen i Aijala i Kisko Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Kisko,gropar,gruvdrift

Efter att ett stort markområde rasade i Salo har en del av Yle Åbolands läsare undrat om något liknande kan hända i Pargas. Men enligt Nordkalks enhetschef Gert Wahtera behöver man inte vara orolig. - Det finns ingen risk för att något liknande händer i Pargas, säger Wahtera.

Tidigare den här veckan inträffade en märklig händelse vid en vägkorsning i Kisko i Salo. Efter att en stor mängd mark plötsligt har rasat finns där nu en tio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop.

I Kisko i Salo fanns tidigare en gruva, som stängdes 1958. Efter händelsen i Kisko har en del av våra läsare därför undrat om något liknande kan hända i Pargas. Nordkalks enhetschef Gert Wahtera är dock snabb på att ta död på de teorierna.

- I Kisko har man bedrivit underjordisk verksamhet och det har vi inte i Pargas. Här har vi ett dagbrott och vi har inga tunnlar under staden här i Pargas. Därför finns det ingen risk för att något liknande händer i Pargas. Jag kan inte svara exakt på vad som hände i Kisko, men här är marken stabil.

Flygfoto av kalkgruvan i Pargas
Dagbrottet i Pargas. Flygfoto av kalkgruvan i Pargas Bild: Nordkalk/Tatu Lertola Nordkalk,dagbrott,Pargas kalkgruva,dagbrottet i pargas

Inte heller Nordkalks planerade utvidgning mot centrum är något som Pargasborna behöver vara oroliga för.

- I början kommer det vara lite mer oljud, men annars kan Pargasborna vara helt lugna inför det. Vi tar i beaktande att vi är nära staden. Vi försöker informera om hur vi jobbar, så att alla har koll på det. Men den stora skillnaden är alltså att vi har ett dagbrott och inte någon underjordisk verksamhet som i Kisko. Vår förkross är under jord, men där kollar vi kontinuerligt att allt är okej, säger Gert Wahtera.