Hoppa till huvudinnehåll

Norovirus på Näse sjukhus - igen

Närvårdare Kati Laine på jobb på avdelning tre vid Näse sjukhus i Borgå
Närvårdare Kati Laine på jobb på avdelning tre vid Näse sjukhus i Borgå Bild: Yle/Carmela Walder hälsocentralssjukhus

Patienter vid avdelningen 3 vid hälsocentralsjukhuset i Näse i Borgå har igen drabbats av magsjuka som orsakats av norovirus.

För tre veckor sedan stängdes samma avdelning på grund av samma orsaker.

- Vi kan inte förstå varifrån viruset plötsligt dök upp igen. Avdelningen är grundligt städad och vi har haft ett mellanskede med patienter som inte haft åkomman. Nu är det nya patienter på avdelningen och viruset är här igen, säger avdelningsskötare Päivi Savolainen.

Noggrann handhygien - alltid och överallt

Avdelningsskötare Savolainen tror att viruset grasserar i Borgå på olika håll. Hon uppmanar folk att vara noga med handhygienen.

- Oberoende av var man varit, är det nu synnerligen viktigt att man nu tvättar händerna, säger Savolainen.

De avdelningar som i januari drabbades av magsjuka, och där utomstående hade portförbud, har efter det rengjorts noga med en desinficeringsapparat.

- Det är ett synnerligen envist virus. Alla kommer vi säkert ihåg hur man på vissa Sverigebåtar förra sommaren hade synnerligen svårt att få viruset under kontroll, säger Savolainen.

Smittar via beröring

Det som gör viruset svårbemästrat, är att det kan leva på olika ytor i många dygn.

- Noroviruset är ju ett virus som inte är luftburet. Det hoppar inte från människa till människa utan kan leva på möblemang och andra ytor i många dagar. Det är via händer och fingrar som viruset sen förs vidare. Dessutom syns ju inte viruset, så det är synnerligen kämpigt att få död på det, säger Savolainen.

På grund av de här kriterierna är det nu besöksförbud på avdelning 3 vid hälsocentralsjukhuset i Näse.

- Om en anhörig ligger döende på avdelningen, så är det klart att det är tillåtet att komma på besök, men inte annars, säger Savolainen.

På avdelning 1 - som också varit drabbat - gäller inte besöksbegränsningen längre.