Hoppa till huvudinnehåll

Poängkungen Vauhkonen tillbaka – då vann Sport direkt

Sport jublar.
Filip Riska och Tuomas Vänttinen jublar efter att den senare gjort Sports ledningsmål. Sport jublar. Bild: All Over Press Vasa Sport

Det blev en strålande comeback för Olavi Vauhkonen. Sport tog viktiga poäng – poängkungen var genast tillbaka och levererade.

I mellandagarna bänkade sig Olavi Vauhkonen i Sports sjukstuga. Sedan dess har han fått se på när laget har hackat sig fram.

Det blev fem segrar på femton matcher för örnarna utan Vauhkonen. I kväll återvände Vauhkonen från sin skada.

Braksuccé är eventuellt för mycket sagt om comebacken, men det blev onekligen en kul kväll för både Vauhkonen och Sport. Laget hämtade hem tre livsviktiga pinnar mot Pelicans – och Vauhkonen var direkt inblandad i två av fyra hemmamål.

Olavi Vauhkonen.
Olavi Vauhkonen är ett välkommet tillskott i Sports slutspelsjakt. Olavi Vauhkonen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Olavi Vauhkonen

Vingklippt Pelicans

Det krävdes inte många minuter för att spräcka nollan. Vauhkonen avlossade bössan och Tuomas Vänttinen var framme och rakade in returen till 1–0.

Med 7.26 på klockan utökade Sport. Vauhkonen öppnade åter eld och Tomas Kubalik styrde in 2–0 bakom Janne Juvonen. Den olycklige Juvonen fick åka och sätta sig efter andra målet.

Joona Voutilainen ställde sig mellan stolparna och gjorde det bra. Den vingklippta pelikanflocken – nyckelspelare som Mikko Kousa, Antti Erkinjuntti och Juston Hodgman saknades – gjorde sitt bästa, men hann aldrig fram.

I den tredje perioden fick Sports målvakt Veini Vehviläinen slita ont, men Sport höll undan. Tommi Tikka kunde placera in slutsiffrorna 4–2 i tom kasse framför hemmasupportrarna på Kopparön.

Topptrion föll

Sport knep därmed fjärde segern på fem matcher. Vasalaget verkar ha vaknat i precis rätt tid. Kampen kring slutspelsstrecket är tajt och Sport har just den tionde och sista slutspelsbiljetten i sin hand.

Jukurit flåsar i nacken och höll avståndet på fyra poäng intakt när det blev full pott borta mot Ilves. Nykomlingen avgjorde med ett fyrverkeri i den andra perioden och har häng på en plats i den första slutspelsomgången.

I tabelltoppen fick Tappara stryk mot Kärpät. Uleåborgsgänget, som har fått lite fart i seglen, klämde in två puckar i Raksila och det räckte mot serieledaren som bland annat saknade hela ligans poängkung Henrik Haapala (landslagsuppdrag).

Trots det tappade inte Tappara någonting i tätstriden. Både TPS och KalPa föll i kväll och det betyder att Tappara fortfarande leder ligan med sex poäng före TPS.

Resultat:

Ilves–Jukurit 2–5 (2–1, 0–4, 0–0)
Mål: 1–0 Teemu Rautiainen (Tapio Laakso, Otto Koivula), 1–1 Zach Budish (Henrik Koivisto), 2–1 Teemu Rautiainen (Olli Vainio, Tapio Laakso), 2–2 Nestori Lähde (Marko Kauppinen, Olli Sipiläinen), 2–3 Teemu Tallberg (Henrik Koivisto, Zach Budish), 2–4 Nestori Lähde (Zach Budish, Joonas Kalliola), 2–5 Turo Asplund (Miika Roine, Zach Budish).

JYP–SaiPa 4–0 (0–0, 2–0, 2–0)
Mål: 1–0 Henri Kanninen (Sami Niku, Anssi Löfman), 2–0 Henri Kanninen (Anssi Löfman, Sami Niku), 3–0 Arttu Likola (Mikko Salmio, Henri Kanninen), 4–0 Robert Rooba (Janne Tavi, Anssi Löfman).

KalPa–HPK 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)
Mål: 0–1 Severi Sillanpää (Eero Somervuori, Janne Lahti), 0–2 Joonas Lehtivuori (Otto Paajanen).

Kärpät–Tappara 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
Mål: 1–0 Antti Kalapudas (Ville Leskinen, Jussi Rynnäs), 2–0 Antti Kalapudas (Ville Leskinen, John Albert).

Lukko–KooKoo 5–2 (0–0, 0–1, 5–1)
Mål: 0–1 Mikko Jokela (Ryan O’Connor, Juha-Pekka Haataja), 1–1 Keaton Ellerby (Aleksi Saarela, Valentin Claireaux), 2–1 Toni Koivisto (Jesse Virtanen, Kaapo Kähkönen), 3–1 Ilmari Pitkänen (Keaton Ellerby, Aki Kangasmäki), 3–2 Kai Kantola (Juha-Pekka Haataja, Ryan O’Connor), 4–2 Toni Koivisto (Peter Tiivola, Jesse Virtanen), 5–2 Ilmari Pitkänen.

Sport–Pelicans 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
Mål: 1–0 Tuomas Vänttinen (Olavi Vauhkonen, Markus Nordlund), 2–0 Tomas Kubalik (Olavi Vauhkonen, Robin Salo), 2–1 Juha Leimu (Vili Sopanen, Iikka Kangasniemi), 3–1 Otto Karvinen (Markus Nordlund, Ville Viitaluoma), 3–2 Juhani Tyrväinen (Vili Sopanen, Juha Leimu), 4–2 Tommi Tikka (Markus Kankaanperä).

Ässät–TPS 4–1 (2–1, 1–0, 1–0)
Mål: 1–0 Mikael Saha, 2–0 Ville Korhonen (Matti Kuparinen, Jussi Makkonen), 2–1 Patrik Virta (Tomi Kallio, Jasper Lindsten), 3–1 Juho Tommila (Maksim Matusjkin, Antti Kerälä), 4–1 Jussi Makkonen (Matti Kuparinen).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport