Hoppa till huvudinnehåll

Rebecca Lönnqvist siktar på prispallen i FSS-mästerskapen i Borgå

Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17
Rebecca Lönnqvist tränar i Kokonterrängen dan före dan. Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus skidåkning,skidor,fristil (skidåkning),skidteknik

Klockan 15 på fredag går startskottet för Finlands Svenska Skidförbunds Mästerskapstävlingar (FSSM) i Borgå.

Öppningstävlingarna på fredag handlar om sprint i klassisk stil. De tävlingarna går av stapeln i terrängen kring Kokonbacken. I en av klasserna (D16) tävlar Rebecca Lönnqvist, Borgå Akilles.

Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17
Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,skidåkning,rebecca lönnqvist

Löper allt bättre

Rebecca berättar att det var i skolan som intresset för skidning slog till.

- Jag har förstås alltid skidat på fritiden, men i skolan fick vi en gång prova på att skida fristil och det var nog där som intresset för skidning väcktes riktigt ordentligt, berättar Rebecca.

Det är nu några år sedan skidflugan bet Rebecca och för varje år som gått har det börjat löpa allt bättre i spåret.

- I början när jag inte tränade speciellt mycket, gick det inget vidare, men i takt med att jag började träna på allvar har det börjat gå bättre. Ifjol var nog min bästa säsong. Då blev jag 23 i Hopeasompa, säger Rebecca.

Men var tränar man om vintrarna är som vintern varit i år, det vill säga både varm och snöfattig?

- Redan i höstas var jag på två snöläger och nog har den här vintern trots allt kunnat erbjuda skidspår på olika håll i södra Finland. Det är bara att veta vart man ska åka, säger Rebecca.

Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17
Rebecca Lönnqvist. Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus skidåkning,skidor,skidtävling

Tränar året runt

För att bli en riktigt bra skidlöpare, krävs det förstås att man tränar - och helst skidar - året runt. Hur fixar Rebecca det?

- Under somrarna rullskidar jag, joggar och tränar med stavar i uppförsbackar och så blir det en del styrketräning också, berättar Rebecca.

Dessvärre har träningarna inför FSSM 2017 i Borgå inte riktigt gått som på räls.

- Jag var sjuk från och till i stort sett hela hösten och den här veckan fick jag en liten släng av sleven igen. Jag har nu vilat mig ett par dagar och har därför inte kanske kunnat träna riktigt så mycket som jag borde, säger Rebecca.

Trots det lilla bakslaget, känner Rebecca att hon är i form och ser med spänning fram emot de sträckor hon ska delta i.

Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17
Rebecca Lönnqvist skidar i Kokonterrängen 09.02.17 Bild: Yle/Stefan Härus Nordisk skidsport,skidåkning,vintersport,skidor,skidtävling

Tre sträckor

På fredag gäller det för Rebecca att visa vad hon går för i Kokonbackens terräng. Där skidar hon sträckan 0,9 kilometer sprint i klassisk skidstil. På lördag blir det 5 kilometer fristil vid Aurorahallens skidstadion och på samma plats på söndag slutligen 3 x 3 kilometer stafett i klassisk stil.

- Det känns riktigt bra trots att sprintbanan vid slalombacken är rätt så krävande. Det går mycket uppför och nerför, men jag har testat banan några gånger, så jag tror nog att jag ska klara den bra. Samma sak gäller nog också för distansen fem kilometer, säger Rebecca.

I stafetten på söndag är hon en tredjedel av laget. Det är en både spännande och rolig tävling. Rebecca ser väldigt mycket fram emot det momentet också.

- Det är alltid bra fiilis på stafetter. Vi har ett bra lag och en fin laganda.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland