Hoppa till huvudinnehåll

Sista ordet inte sagt i fallet Johaug: ”Överklagan sannolik”

Therese Johaug var helt utpumpad efter loppet i Canmore.
Det kan bli långa processer för Therese Johaug innan det står klart vilken den slutgiltiga domen blir. Therese Johaug var helt utpumpad efter loppet i Canmore. Bild: Heidi Koivunen/All Over Press Therese Johaug

Efterspelet till Therese Johaugs dopningsavstängning kan gå i Cas. Det säger Fis-styrelsens finländska medlem Martti Uusitalo till Ilta-Sanomat.

Therese Johaugs dopningsdom på tretton månader har delat opionen. En del – och framför Johaug själv – tycker att straffet är tufft.

Många tycker att hon kommer lätt undan. Det kan bli aktuellt med en överklagan till idrottens skiljedomstol Cas.

Enligt Ilta-Sanomat är det till och med ”väldigt sannolikt”. I en intervju med tidningen säger Martti Uusitalo, som är medlem i det internationella skiförbundet Fis styrelse, att man knappast kommer att gå med på en dom under två år.

– Fis styrelse har inte bestämt sig för om man överklagar domen till Cas, men min bild är att vi med stor sannolikhet överklagar. Samma sak diskuteras nu i den andra möjliga instansen Wada. Att någon överklagar är väldigt sannolik. Vi kanske gör det tillsammans, säger han.

Under alpina VM i St Moritz sammanträder Fis styrelse nästa gång.

– Straffet på tretton månader grundar sig inte på Wadas regler. Därför är det också bäst om proffsen i Cas för undersöka saken ordentligt så att man får ett rättvist beslut.