Hoppa till huvudinnehåll

Svarva knoppar till gardinstången

När det är riktigt mörkt ute blir fönstret som ett stort svart hål i väggen. Drar man för gardinerna då så blir det mycket ljusare. Om man vill pigga upp tillvaron ytterligare så kan man fixa till två stora ärtgröna knoppar till gardinstången.

När man svarvar så här stora grejer är det bra att köra svarven på ganska låga varv i början. Vart eftersom träbiten blir rundare kan man öka rotationshastigheten på svarven för att få en finare yta. Det är också lättare att svarva om materialet är lite fuktigt. Om träet är fuktigt när man svarvar måste det färdiga arbetet sättas i spån eller förvaras på ett fuktigt ställe så att det torkar långsamt, annars är risken stor att det spricker.

Två stora svarvade gardinsknoppar
Två stora svarvade gardinsknoppar Bild: yle/Strömsö svarvare,träd,Strömsö

Det är lätt att svarva EN knopp, speciellt om man inte på förhand bestämt hur den skall se ut utan svarvar på av hjärtans lust. Att svarva den andra knoppen exakt likadan som den första är betydligt svårare. Man kan klippa ut en mall i kartong som man för mot det svarvade stycket för att se var det borde svarvas mer. Ett annat bra sätt är att bestämma på förhand att knopparna får se olika ut - att det är det som är själva grejen :)

Visst passar namnet knopp bra?! Gardinstången ser ju ut som om våren är på väg.

Svarvade gardinsknoppar
Svarvade gardinsknoppar Bild: yle/Strömsö svarvare,timmer,Strömsö