Hoppa till huvudinnehåll

En alfahona dödades under vargjakten igen

Varg som tittar in i kameran
Arkivbild Varg som tittar in i kameran Bild: Wikimedia Commons canis lupus

I tisdags sköts i Bjärnå den varg som Finlands viltcentral gett dispens för, men det visade sig att det var en alfahona.

Finlands viltcentral beviljade i januari dispens för jakt på en varg inom vargreviret som finns i nordvästra Raseborg och de södra delarna av Salo. Rekommendation var att man skulle undvika alfadjur och helst fälla ett ungt djur. Förra våren föddes en vargkull i vargreviret.

– Vargen har undersökts vid Naturresursinstitutet Luke, och på fredag eftermiddag fick vi veta att det var en alfahona som skjutits, berättar Nylands jaktchef Visa Eronen vid Finlands viltcentral.

Obduktionen visade att det var en reproducerande varg, men det är enligt Eronen omöjligt att säga hur stammen kommer att utvecklas efter att alfahonan skjutits.

– Det kan hända att det inte föds några nya valpar alls i flocken i år, att någon annan hona kan få valpar eller att flocken splittras, säger Eronen. Tiden visar vad som händer.

I dispensvillkoren rekommenderades att jaktlaget inte skulle skjuta alfadjur.

– Ändå har det skett. De två senaste årens stamvårdande jakt har det visat sig att jägarna långt ifrån alltid lyckas skilja mellan alfadjur och andra vargar.

Polisanmälan har gjorts

– Det fanns tydliga rekommendationer att alfahonan inte fick skjutas, men det brydde sig inte jägarna om, säger Jarmo Markkanen.

Markkanen är medlem i den samarbetsgrupp som i fjol grundades för reviret i Raseborg och Salo. Han säger till Yle att han gjort en polisanmälan om jaktbrott.

- Det är mycket sannolikt att honan redan var dräktig, säger Markkanen.

Redan i fjol upptäcktes stora problem. Vintern 2016 dödades rätt mängd vargar i Finland, men tanken var inte att flockarnas alfahonor och -hanar skulle stryka med. I värsta fall var nästan hälften av vargarna som sköts då flockledare.

– Jag vill inte uttala mig om hur jakten borde gå till, säger Eronen, men det här är en väldigt beklaglig situation.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten att det var en alfahona som skjutits.

Artikeln är uppdaterad 11.2.2017 kl.13:08 med uppgifter om Jarmo Markkanens polisanmälan.

Läs också