Hoppa till huvudinnehåll

Forskning: Tarmbakterier kopplade till utvecklingen av Alzheimers

En bit av hjärna.
En bit av hjärna. Bild: EPA/BERND WUESTNECK hjärna

Tarmbakterier kan ha en inverkan på utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Det visar ny forskning vid Lunds universitet.

Studien visade att möss som har Alzheimers hade en annan sammansättning av tarmbakterier än möss som var friska.

Vid Alzheimers bildas klumpar vid nervtrådarna i hjärnan, så kallat beta-amyloidplack. När forskarna studerade möss med Alzheimers som helt saknade bakterier kunde de konstatera att de hade betydligt mindre beta-amyloidplack i hjärnan än de sjuka möss som hade bakterier.

För att klargöra kopplingen mellan tarmfloran och uppkomsten av sjukdomen överförde forskarna bakterier både från sjuka och från friska möss till de bakteriefria mössen. Resultaten visar att de möss som fick bakterier från sjuka möss fick mer beta-amyloidplack i hjärnan än de som fick bakterier av friska möss.

– Resultaten innebär att vi nu kan börja forska på sätt att förebygga sjukdomen, och fördröja insjuknandet. Vi ser det som ett stort genombrott eftersom man tidigare bara kunnat ge symptomlindrande bromsmediciner, säger forskaren Frida Fåk Hållenius, vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning i pressmeddelandet.

Tarmbakterier har stor betydelse för vår hälsa. Tarmflorans sammansättning beror på vilka bakterier vi får vid födseln, våra gener och vår kost.

En del av bakterierna är nyttiga och lever i symbios med bäraren, men när det blir obalans i bakteriefloran och det utvecklas en inflammation i kroppen så blir det problem. Bakteriernas inverkan på människans hälsa beror bland annat på immunförsvaret och i vilket skick tarmens slemhinna är.

Forskarna går nu vidare med att försöka identifiera vilka bakterier det är som har inverkan på utvecklingen av sjukdomen.