Hoppa till huvudinnehåll

Förstör Trump vår ekonomi?

Heidi Schauman
Chefsekonom Heidi Schauman svarar på våra frågor. Heidi Schauman Bild: Viivi Ritala/Yle ekonomi

Det är mycket prat om Finlands ekonomi för tillfället. På vissa låter det som att vi är bankrutt medan andra menar att ekonomin mår bättre och bättre hela tiden. Hur mår vår ekonomi, egentligen? Aktias chefsekonom Heidi Schauman svarar.

Heidi, om vi börjar med grundfrågan – hur ser det ut för Finlands ekonomi i dag?

– Man kan dela upp ekonomin i konjunktur och struktur, och ser man till konjunkturen så ser det bättre ut än på länge. Det är bland annat för att vi handlar mer än tidigare och så har det fötts några nya jobb under det senaste året. Men ser man till den stora bilden, strukturen, så är vi i en besvärlig situation eftersom det föds allt färre barn, medan allt fler personer lever längre än tidigare. Det är en ekvation som är svår att lösa, vem ska betala för kalaset?

Men om vi jämför med 90-talet då vi hade riktigt dåliga tider, har vi det bättre nu?

– Vi har det nog mycket bättre och vi har nått ett högre välstånd än vad vi hade då. Vi har produkter och varor som vi använder som vi aldrig hade haft råd med på 90-talet. Så på det sättet har vi blivit mycket rikare. Många andra länder har ändå blivit ännu rikare än vad vi har blivit. Det upplevs däremot att många har det sämre i dag och att segregeringen blivit större, men det är svårt att hitta ekonomisk statistik på det.

Vårt gröna guld!

Vad lever vår ekonomi på då?

– Fortfarande är Finland ett land där den hårda tunga industrin spelar en stor roll. Det vi har sett under de senaste tio åren är att den högteknologiska produktionen med Nokia i spetsen har tagit många steg bakåt, medan den traditionella industrin har fortsatt att må bättre. Speciellt pappersindustrin har lyckats förändra sin produktion.

Så skogen är fortfarande viktig?

– Jo, det är fint att vi lyckats ta vara på Finlands gröna guld och att den kommer att behövas i andra former i framtiden än vad den behövts tidigare.

Finland beroende av omvärlden

Kan det som händer ute i världen påverka vår ekonomi?

– Vi är en liten öppen ekonomi och vi är väldigt beroende av vad som händer ute i resten av världen. Finanskrisen 2008 är ett bra exempel på det, vi hade det egentligen ganska bra i Finland men eftersom vi är så beroende av vår export rasade vår ekonomi också.

Enligt vår utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen kan vår kära skogsindustri skadas av Donald Trumps planerade gränsskatter, kan Trump förstöra det för vårt gröna guld?

– Att säga att han skulle kunna förstöra skogsindustrin är att ta i, men tanken bakom Trumps tullar är att främja den amerikanska produktionen så det kan vara att USA inte skulle köpa lika mycket finländska varor. Men så länge resten av världen är öppen så förstörs nog inte någon industri.

Kan Trump förstöra det för skogen?

Men hur beroende är vi av USA?

– Drygt fem procent av vår export går till USA, så visst är de viktiga men inte vår viktigaste handelspartner. EU och Ryssland är viktigare. Men visst skulle det kännas, speciellt för vissa företag.

Donald Trump har ju sagt att han vill hålla produktionen av varor kvar i USA, därför vill han införa gränstullar, och vill på så sätt få ett slut på att företag producerar sina varor billigt i andra länder. Är det här möjligt att göra utan att priserna på varorna stiger rejält?

– Ja, det blir nog dyrare. Det är få personer som ens lekt med den här tanken under de senaste åren eftersom man har sett att det funnits så många positiva effekter med att flytta produktionen till länder i Asien. Exempelvis har levnadsstandarden i Asien höjts märkbart. Men nu verkar det som att vissa länder känner att de inte fått tillräckligt stor del av kakan och vill flytta tillbaka produktionen och det tror jag inte är möjligt, eftersom det leder till att amerikanerna betalar ett jättehögt extrapris för att ha sina produkter tillverkade i USA, och det tror jag inte att amerikanerna egentligen vill då de inser vad produkterna kommer att kosta.

Stäng gränserna, eller?

Skulle vi kunna testa på något liknande i Finland?

– Vi producerar väldigt lite här i Finland så om vi skulle börja stänga våra gränser så skulle vi nog skjuta oss själva i foten riktigt ordentligt.

Så vi skulle inte tjäna något på att stänga in oss själva?

– Det är en svår fråga. Kanske vissa företag på kort sikt skulle gynnas av det, det finns de som traditionellt vinner på att det finns färre konkurrenter. Men det leder samtidigt till högre priser. Själv har jag svårt att se vad vi skulle vinna på det. Det som ofta inte nämns i dessa diskussioner är automatiseringen och robotiseringen, det är maskinerna som har tagit våra jobb, inte vietnameserna.