Hoppa till huvudinnehåll

Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

Man sover lutad mot sitt arbetsbord
Sömnbrist tär på kroppen och hjärnan. Man sover lutad mot sitt arbetsbord Bild: All Over Press/Corbis sömn,arbetsplats,Tupplurarna

Stresshormonerna kortisol och adrenalin håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan under dagen eller gör fysiskt tungt jobb har du mycket av dessa hormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg som är docent vid Helsingfors universitet och forskar i sömn.

Enligt en enkätundersökning av Yles Prisma Studio sover vi i snitt en timme minde än tidigare.

Sömnforskare Tarja Stenberg anser, att det är en överdrift att säga att sömntiden minskat med en hel timme. Denna slutsats är problematisk eftersom den jämför två olika slags undersökningar. Stenberg hänvisar till vetenskaplig forskning som visar att finländarnas sömntid i medeltal minskat med sammanlagt 18 minuter på 30 år. Enligt Stenberg kan man anta att tendensen ännu är den samma.

Läs också publikens erafrenheter av sömnbrist.

Tarja Stenberg
Tarja Stenberg Tarja Stenberg Bild: Ari Aalto / Helsingin yliopisto tarja stenberg

Forskning i sömnbrist

Stenberg leder en forskningsgrupp som är specialiserad på sömnbrist. Forskningsgruppen studerar speciellt vilken inverkan sömnlöshet har på hjärnan.

- Vi har i tiotals år vetat att hjärnans funktion blir dålig om man inte sover. Det nya som vår grupp har forskat i är att, förutom hjärnan lider också hela kroppen. Vi vet att speciellt immunsystemet och glukosmetabolismen lider av sömnbrist och nuförtiden vet vi att det också gäller fettmetabolismen. Men detta händer först om man lider av sömnbrist i flera veckor, månader eller åratal, säger Stenberg.

- Vid lång sömnbrist reagerar immunförsvaret på samma sätt som då det finns en infektion i kroppen. Vad det är i sömnbristen som gör det vet vi inte exakt, men det finns några teorier. Det finns samband mellan många sjukdomar, till exempel ateroskleros och diabetes, alzheimer och depression. I alla dessa tillstånd hittar man en kronisk inflammation (low grade infection). Min uppfattning är, att det berättar att någon slags försvarsmekanism har aktiverats som tär på kroppen och energin och på det sättet kan man bli lättare sjuk.

Hjärnans funktion blir dålig om man inte sover och hela kroppen lider.

Hur länge kan man leva med sömnbrist, det vill säga att man inte kan sova utan bara ligger och vilar, utan att man tappar greppet helt?

- I experiment har vi sett att det finns stora skillnader i tolerans mot sömnbrist. Insomnia är ett mycket speciellt tillstånd, där man ofta blir direkt rädd för att somna, eller egentligen för att inte somna. Då piskar man sig upp i ett väldigt upphetsat tillstånd, där mycket stresshormoner utsöndras, och då blir det ju omöjligt att sova. Det här är ju inte hela sanningen, men det är en av komponenterna.

- Det hjälper om man kan slappna av och inte tänker på att man måste sova. Man kan locka på sömnen med kvällsrutiner som förbereder kroppen och hjärnan tills det blir dags att sova. Det gäller att börja se somnandet på ett mera positivt sätt.

Varför kan man inte påverka sin insomning?

- Det finns många mekanismer som håller hjärnbarken vaken, stresshormonerna kortisol och adrenalin hör till de viktigaste. De finns i blodet för att hålla dig vaken, eftersom stress är ett tecken för kroppen och hjärnbarken att du behöver göra någonting. Om du inte får bort de här molekylerna från blodet förblir du vaken fast du är trött.

Många lider av sömnbrist
Många lider av sömnbrist Bild: Yle/Arja Lento sömnbrist

Varför sover vi?

- Vi kan inte direkt ge en enda orsak, men vi vet, att om vi inte sover går det ganska illa med kroppen och speciellt hjärnan. Vi forskare tror nu att sömnen hjälper hjärnan att arrangera de nya saker som kommit in under dagen och komplettera med det som hänt förut. Det är en process för att stärka minnet och lära sig nya saker.

Vad händer då vi somnar?

- Det händer väldigt många saker. Den information som kommer från våra sinnesorgan till hjärnan går genom en hjärnstruktur som heter thalamus. Från thalamus går informationen vidare till hjärnbarken det vill säga cortex, där man sedan blir medveten om det man ser och hör. Precis när man somnar stängs tahalamusporten så att hjärnbarken inte mera får någon information och man är inte mera medveten om sin omgivning.

- Det händer också mycket i hjärnkemin, tillägger Stenberg. Många förmedlingsämnen för nervceller slutar frisättas och då blir också hjärnbarken hjälplös och vi somnar.

Varför somnar vi så snabbt?

- Vi har vakenhetsceller och sömnceller. När vakenhetscellerna är aktiva tystar de ner sömncellerna, det vill säga inhiberar dem. När sömncellerna lyckas ta över skickar de i sin tur inhibition till vakenhetsceller. Det är ju mycket praktiskt att vi inte brukar ha några hjärntillstånd där vi är delvis vakna och delvis sovande, menar Tarja Stenberg.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa