Hoppa till huvudinnehåll

De kämpar för industrijobben i USA - och hoppas på draghjälp av Trump

Tim Mathis och John Feltner i Stålarbetarfackets festlokal i västra Indianapolis.
Tim Mathis (t.v.) och John Feltner i stålarbetarfackets möteslokal i västra Indianapolis. Tim Mathis och John Feltner i Stålarbetarfackets festlokal i västra Indianapolis. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Rexnord Corporation,United Steelworkers,Indianapolis,Indiana,fackföreningar,john feltner

Donald Trump räddade jobben på grannfabriken - men Tim Mathis och John Feltners jobb flyttar ändå till Mexiko. Nu hoppas de att Trumps åtgärder ska ta industrijobben tillbaka till USA.

Ibland har Tim Mathis svårt att sova. Han oroar sig för framtiden. Hans arbetsgivare Rexnord har meddelat att fabriken som Tim Mathis jobbar på i Indianapolis kommer att stängas under våren. Jobben flyttar till Monterrey i Mexiko.

- Det är en spark i magen. Livet kommer att förändras för mig och min familj, säger Tim Mathis, som jobbat på företaget i tolv år.

Hans hustru jobbar men hennes lön kan inte försörja dem båda. Sonen har flyttat hemifrån.

Tim Mathis jobbar som maskinoperatör, men alla 300 arbetstagare på fabriken som tillverkar maskinkomponenter får gå. De första blir avskedade om några veckor. Orsaken är att lönekostnaderna i Indianapolis är för höga.

Hallå Rexnord, tillverka här i Amerika! står det på skylten i Stålarbetarfackets festsal.
Hallå Rexnord, tillverka här i Amerika! står det på skylten i Stålarbetarfackets möteslokal. Hallå Rexnord, tillverka här i Amerika! står det på skylten i Stålarbetarfackets festsal. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Rexnord Corporation,United Steelworkers,fackföreningar,Uppsägningar och permitteringar

Andra fabriksnedläggningen

För Tim Mathis är det inte första gången han blir uppsagd. Också hans förra jobb försvann när fabriken lades ned.

- Jag var fyrtio när första fabriken stängdes. Nu är jag femtioett år gammal. Jag funderar på vad jag borde göra nu, säger Tim Mathis.

För den 47-årige maskinoperatören John Feltner är det inte heller första gången han blir uppsagd. Också hans förra jobb försvann när fabriken lades ned.

- Jag förlorade allt jag ägde. Vårt hem, bilar. Och vi har försökt komma ikapp sedan dess. Jag kom in på Rexnord, har varit där i tre år, börjar just nu se ljuset i tunneln. Då händer det igen.

Tim Mathis (t.v.) och John Feltner i Stålarbetsfackets festlokal.
Tim Mathis (t.v.) och John Feltner. Tim Mathis (t.v.) och John Feltner i Stålarbetsfackets festlokal. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs United Steelworkers,Indianapolis,Indiana,fackförbund,arbetslöshet,Rexnord Corporation

Kampen är inte över

Protestskyltarna mot Rexnord hänger kvar i stålarbetarfackets möteslokal, men loppet börjar vara kört. Men det betyder inte att kampen för jobben skulle vara över.

- Det handlar om amerikanska jobb. Vi kommer att fortsätta slåss för de amerikanska jobben, säger Tim Mathis.

I kampen har inte Donald Trumps åtgärder gått obemärkta förbi. Industristaden Indianapolis i mellanvästra USA har varit i strålkastarljuset i diskussionen om de amerikanska fabriksjobben. Det var på ett annat industriföretag, Carrier, ett stenkast från Rexnord, som Donald Trump lyckades förhindra att några hundra jobb flyttade till Mexiko.

Men trots att jobben som Trump har räddat är en droppe i havet och jobben på Rexnord inte gått att rädda, är Tim Mathis ändå tacksam. Trump sätter fokus på industrijobben i USA.

- Presidenten har talat med direktörerna på företagen om att ta tillbaka jobben. Bara under de här veckorna som Trump varit vid makten tycker jag att det ser ut som om han skulle röra sig i rätt riktning. Vi måste sluta blöda.

En gata i västra Indianapolis med en rad slitna fasader.
26 procent av invånarna i Indianapolis lever under fattigdomsgränsen. En gata i västra Indianapolis med en rad slitna fasader. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Indianapolis,Indiana,Rostbältet

Giriga direktörer

Indiana är en del av rostbältet, industriområdet i nordöstra USA som präglas av befolkningsminskning och urbant förfall. På stålarbetarnas fackförbund ser man bittert på utvecklingen. Fabrikerna stänger en efter en.

Don Zering är fackordförande på Rexnord och skräder inte orden när han talar om vd:arna på företagen som flyttat sina fabriker utomlands.

- Det handlar om företagsgirighet, säger Don Zering.

Don Zering utanför Stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis.
Don Zering utanför stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis. Don Zering utanför Stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs United Steelworkers,Rexnord Corporation,Indianapolis,Indiana,Rostbältet,don zering

Påverkar samhället

Folk som fått gå från fabrikerna blir arbetslösa eller får jobb inom till exempel servicebranschen. Men de som jobbar inom industrin tjänar typiskt ungefär 25 dollar i timmen. Inom servicebranschen är timlönen kanske hälften av det.

Det påverkar hela samhället.

- Våra bostadsområden kommer att försvinna. Våra matställen kommer att lida. Skolorna kommer att lida. Det är inte bara de som jobbar på fabriken. Det är förstörelse i västra delen av Indianapolis, säger Don Zering.

Don Zering i möte på Stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis.
Don Zering deltar i ett möte på stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis. Don Zering i möte på Stålarbetarfackets lokalavdelning i Indianapolis. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Rexnord Corporation,United Steelworkers,Rostbältet,fackföreningar,don zering

Konkurrenskraftiga priser

Vid kanten av en åker i närheten av fackföreningshuset finns några lådaktiga byggnader vid en livligt trafikerad väg.

Det här är Rexnords fabrik, men Rexnord vill inte prata med Yle eller släppa in Yle på fabriken. Men företagets pressavdelning mejlar ett uttalande där beslutet att flytta verksamheten till Mexiko motiveras med att kunderna vill ha högkvalitativa produkter till konkurrenskraftiga priser.

Rexnords fabrik i Indianapolis.
Rexnords fabrik i Indianapolis. Rexnords fabrik i Indianapolis. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Rexnord Corporation,Indianapolis,Indiana,Rostbältet

Kan vinna på att stanna i USA

På universitetet i staden finns ändå en man som är villig att svara på frågor. Mohan Tatikonda är professor i verksamhetsstyrning på Indiana University Kelley School of Business

Professorn säger att det är oundvikligt att vissa jobb flyttas till länder med lägre löner. Men trots det kan Donald Trumps fokus på amerikanska jobb påverka vad företagen väljer att göra.

- Presidenten kan vara en opinionsledare och hålla frågan i förgrunden. Kanske vacklar företagen eller lutar lite i en viss riktning, men de vill stå på god fot med presidenten och allmänheten.

Då kan företaget välja att stanna i USA. Fördelarna med låga löner är kanske inte så stora som man trodde.

- Det kan mer än kompenseras av ett ökat varumärkesvärde, ökad försäljning, nya samarbeten med staten, möjlighet att attrahera investerare och anställda, och så vidare.

Professor Mohan Tatikonda på Indiana University Kelley School of Business.
Professor Mohan Tatikonda på Indiana University Kelley School of Business. Professor Mohan Tatikonda på Indiana University Kelley School of Business. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Indiana University,Kelley School of Business,Rostbältet,Indianapolis,mohan tatikonda

Nya industrijobb skapas också

Att det skulle finnas en stark trend där alla industrijobb försvinner från USA stämmer ändå inte, säger professorn.

- Det finns industrijobb som lämnar USA, det finns industrijobb som skapas i USA som bäst, det finns industrijobb som flyttar tillbaka till USA, säger Mohan Tatikonda.

Men de som blivit uppsagda i Indianapolis har ofta inte den kompetens som krävs på de nya arbetsplatserna, till exempel inom läkemedelsindustrin.

- De industrijobb som uppstår kräver ofta större färdigheter. I stället för att jobba med enformiga uppgifter måste man lösa problem och använda annan teknik och andra verktyg.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016.
Donald Trump har lovat ta de amerikanska industrijobben tillbaka till USA. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump den 21 Juli 2016. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,Trump,USA,presidentkandidat, Presidentvalet i USA 2016,Republikanska partiet

Inget krav på lyxliv

Trebarnspappan John Feltner känner sig missmodig när han tänker på framtiden.

- Jag vill inte kämpa längre. Jag har kämpat tillräckligt. Jag behöver inga dyra bilar, jag behöver inget dyrt hem. Jag vill bara ha ett hyfsat trevligt medelliv. Det är allt jag vill ha.

Banderollen i Stålarbetarfackets festsal räknar upp de 12 företag som finns kvar. Snart är de bara elva.
I slutet av 1990-talet fanns det 32 fabriker i området. Nu finns 12 företag kvar. Snart är det bara elva företagsnamn på fackets banderoll. Banderollen i Stålarbetarfackets festsal räknar upp de 12 företag som finns kvar. Snart är de bara elva. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs United Steelworkers,Rexnord Corporation,Carrier Corporation,Indianapolis,Indiana,fackföreningar,Rostbältet