Hoppa till huvudinnehåll

Gorilladans gav utdelning - Francesco Gabbani segrade i San Remo

Francesco Gabbani på scenen i San Remo med dansare i gorillakostym.
Festlig gorilladans hjälpte Francesco Gabbani till segern i årets San Remo-festival. Francesco Gabbani på scenen i San Remo med dansare i gorillakostym. Bild: EPA / Ettore Ferrari Francesco Gabbani,gorilla,San Remo-festivalen,2017

Ibland kan apkonster på scenen löna sig. Francesco Gabbani tog hem segern i Italiens stora sångtävling och kommer att representera sitt land i Eurovision Song Contest i maj.

Skämt och satir brukar höra till bilden då 34-åriga Francesco Gabbani är i farten. Så också i årets San Remo-festival, som avslutades natten till söndag.

Gabbani segrade i finalen efter en jämn och högklassig tävling med många fina sångarprestationer. Segern ger honom samtidigt rätten att representera Italien i Eurovisionens sångtävling senare i vår.

På andra plats kom den populära Sanremoveteranen Fiorella Mannoia och trea blev albanskfödda Ermal Meta som idag är naturaliserad italienare.

Fiorella Mannoia, Ermal Meta och Maria De Filippi på scenen i Sanremo 2017.
Fr. v. tvåan Fiorella Mannoia, trean Ermal Meta och programledaren Maria De Filippi. Fiorella Mannoia, Ermal Meta och Maria De Filippi på scenen i Sanremo 2017. Bild: EPA / Claudio Onorati Fiorella Mannoia,Ermal Meta,Maria De Filippi,San Remo-festivalen,2017

Den dansande apan

I stora tv-spektakel där tittarrösterna kan ha avgörande betydelse lönar det sig att satsa på helheten, och Francsco Gabbani träffade av allt att döma mitt i prick med sitt tävlingsbidrag Occidentali's Karma, "västerlandets Karma".

Sången är en satirisk drift med vår tids "anonyma selfieberoende" som lever genom sociala medier och söker enkla svar på alla livets frågor på webben. "Den nakna apan dansar..." är en rad som upprepas i refrängen.

Och självfallet var apan med på scenen. Eftersom en stark och medryckande låt inte alltid är nog hade Gabbani och hans team satsat på en fartfylld och humoristisk show, där en dansare i gorilladräkt stod för överraskningsmomentet.

Unikt rekord

Francesco Gabbani har gjort en relativt snabb karriär. Efter två album med gruppen Trikobalti gav han ut sin första solosingel 2011 och debutalbumet Greitist Iz 2013.

I fjol deltog Francesco Gabbani för första gången i San Remo-tävlingen och tog då hem segern i den s.k. ungdomsklassen. Då han i år upprepade sin bedrift i huvudklassen är han den enda i festivalens 67-åriga historia som segrat i båda kategorierna under på varandra följande år.

Francesco Gabbani är född 1982 i den norditalienska staden Carrara, berömd för sin vita marmor som bland annat pryder Finlandiahusets fasad i Helsingfors.

Francesco Gabbani med sin prispokal i San Remo 2017.
Andra segern i San Remo för Francesco Gabbani. Francesco Gabbani med sin prispokal i San Remo 2017. Bild: EPA / Claudio Onorati Francesco Gabbani,San Remo-festivalen,2017

Tretton miljoner åskådare

Årets San Remo-festival var den 67:e i ordningen. Tävlingen har arrangerats årligen sedan 1951, och sedan slutet av 70-talet äger den rum i Teatro Àriston i San Remo på den italienska Rivieran.

Den fem dagar långa festivalen är Italiens största årliga tv-evenemang. I år hade samtliga kvällar över tio miljoner tv-tittare. Finalen sågs av 13,5 miljoner.

Årets festival kostade 16 miljoner euro att arrangera men beräknas inbringa omkring 25 miljoner i reklam- och sponsorintäkter. En god affär för det delvis reklamfinansierade rundradiobolaget RAI.


Ett sammandrag av årets San Remo-final hör du i Yle Vega torsdag 16.2 kl. 18.03.
Från och med torsdag kväll finns programmet också på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje